Angajaţii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara poartă vineri, pentru câteva ore, un obiect vestimentar sau un accesoriu de culoare portocalie, marcând astfel Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, culoarea fiind desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept simbol al evenimentului.

Tema aleasă de OMS pentru acest an este „Îngrijiri medicale sigure pentru mame şi nou-născuţi”, întrucât deşi omenirea este în plină pandemie de COVID-19, personalul medical nu trebuie să uite de două dintre categoriile cele mai vulnerabile, mamele şi copiii nou-născuţi.

Coordonatorul Biroului de Management al Calităţii Serviciilor Medicale din cadrul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, Crina Raleţchi, a declarat că ultimul an şi jumătate a reprezentat o adevărată provocare pentru fiecare, dar proaspetele mămici şi nou-născuţii au trecut prin momente deloc uşor de depăşit, cu atât mai mult cu cât accesul în spitale, în general, dar şi mai mult în maternităţi a fost restricţionat de măsurile de siguranţă.

„Nu puţine au fost cazurile când proaspetele mămici infectate cu COVID şi-au văzut bebeluşii mult timp doar prin intermediul aplicaţiilor video de pe telefonul mobil. Bebeluşii purtători de SARS-CoV-2 au stat zile întregi internaţi în secţiile de Terapie Intensivă ale spitalelor fără a simţi atingerea părinţilor sau a bunicilor. Peste 120.000.000 de copii s-au născut în întreaga lume în aceste aproape 20 de luni de pandemie, în condiţiile în care în mai toate spitalele a existat un deficit de personal din cauza redistribuirii către secţiile roşii. Chiar şi aşa, grija faţă de mame şi nou născuţi a fost una ridicată”, arată dr. Crina Raleţchi. 

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentNoi măsuri de protecție sanitară și de combatere a răspândirii COVID – 19, aprobate de Guvern
Articolul următorSTUDIU: Rata de pozitivare a crescut de 3 ori față de luna august – Numărul real al celor infectați COVID-19 pe zi în România: peste 25.000