În ciuda problemelor create de situaţia medicală actuală, cercetările efectuate în perimetrul imens al ansamblului istoric de la Corneşti au continuat. O nouă zonă de aproximativ 70 de hectare, din cele peste 1700 de hectare cât are complexul, s-au aflat şi acum în atenţia arheologilor români şi germani. Din păcate, întreg sit-ul poate fi afectat în anii următori.

Surprizele oferite de sit-ul arheologic de la Corneşti, cunoscut şi sub numele de Iarcuri, sunt în continuare numeroase. Arheologii români, de la Muzetul Naţional al Banatului Timişoara, dar şi colegii lor germani au abordat o nouă zonă din suprafaţa imensă a fostei aşezări din localitatea de lângă Timişoara. Ca un lucru inedit, germanii au venit să lucreze la Iarcuri din timpul lor, ei fiind în mod oficial în concediu de odihnă, pentru că din cauza pandemiei de coronavirus autorităţile din această ţară nu au permis deplasarea „oficială” în scop ştiinţific în România.

Cercetările realizate până în momentul de față au fost concentrate pe momentul genezei și dispariției acestei fortificații de epoca bronzului târziu (întinsă pe o suprafață de peste 1700ha), constantându-se că aparent valurile acesteia au fost construite simultan.

„Cine au fost acești indivizi care la un moment dat încep să o construiască?”, pentru a afla răspunsul s-a început cercetarea bronzului mijlociu de la Cornești. Așezarea fortificată aparținând bronzului mijlociu de la Cornet (1900-1600 î.Hr) este din punct de vedere planimetric și al investigațiilor geofizice similară cu cea de la Iarcuri, fiind descoperite și legături între ceramica de bronz mijlociu și cea de bronz târziu, scopul acestei cercetări fiind înțelegerea relației cronologice dintre cei care au locuit acest spațiu înainte și cei care îl vor folosi pe perioada funcționalității fortificației uriașe.

Cercetarea din acest an este realizată de specialiștii Muzeului Banatului, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă de la Zalău, participând de asemenea și arheologi de la Freie Universitat Berlin.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentAccident rutier cu trei victime, produs de un tânăr băut la volan
Articolul următorApelul medicilor de la „Victor Babeș”: „Donați plasmă! Ajutați-ne să salvăm cât mai multe vieți”