Un oraș din Timiș va avea o grădiniță nouă ce va construită cu bani europeni.

Noua unitate de învățământ urmează să fie ridicată în orașul timișean Ciacova, aflat la 33 de kilometri de Timișoara și va fi construită cu bani europeni. Primaria orașului a semnat contractul de finanțare la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest.

Suma alocată prin acest proiect este de 2,754.916 milioane de lei, din care 2,680.701 lei sunt finanțare nerambursabilă. Banii urmează să fie folosiți pentru construirea unei gradinițe cu program prelungit cu o capacitate de 80 de locuri, cu toate dotările și echipamentele necesare. Această grădiniță va fi construită pe locul pe care se afla acum clădirea în care învață copiii, iar durata de implementare a proiectului este de 19 luni.

Clădirea are inclusa toate utilitățile, cu centrala termică, cu sală de mese, cu tot ce necesită toate normele care se impun. Toată clădirea veche a aparținut unui proprietar german care a plecat în Germania și a donat-o Primăriei ca să funcționeze grădinița. Ea funcționează acum, dar condițiile nu sunt între cele mai bune„, a spus primarul orașului Ciacova, Petru Filip.

Pe lângă Ciacova, au mai semnat contracte de finanțare cu ADR Vest orașele Călan, Petrila și Ineu, dar și comuna Vinga.

Valorile nu sunt spectaculoase, dar pentru comunități sunt valori foarte mari, practic înseamnă de câteva ori bugetele lor. Discutăm de 32 de milioane de lei ca proiecte însumate și sunt pe 3 tipologii: reabilitarea termică a blocurilor, reabilitarea termică a clădirilor publice și ultima este componenta de educație, cu prevedere pe zona de grădinițe. Toate sunt din localități mici, mijlocii, și în comune, cum este Vinga, în orase mici cum este Ciacova, Ineu, și la fel putem discuta de Călan și Petrila. De exemplu la Călan sunt 32 de blocuri, destul de mult pentru un oraș care are o populatie de aproape 10.000 de locuitori. Cred că trebuie remarcat efortul pe care aceste comunități l-au făcut. În general majoritatea au 3,4,5 contracte semnate și mai au încă pe atâtea în așteptare. Este un efort deosebit și ne bucurăm ca raportat la capacitatea și bugetul pe care îl au în acest moment alocat, au făcut un efort și au depus aceste proiecte și unele din ele sunt cu cofinanțări care ajung până la 50%. Este un efort și la implementare pentru aceste comunități„, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Suma totala care va merge către aceste localități este de peste 32 de milioane de lei.

Articolul precedentTânără dispărută la Timișoara. Familia nu mai știe nimic de ea
Articolul următorTurnul de Apă, o atracție turistică. Ce mai trebuie făcut