Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Banat a finalizat etapa de reabilitare a stăvilarului de la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român, iar apele râului Bega au revenit în albia iniţială, după ce au fost deviate prin ecluză încă din anul 2011.

Investiţia este vitală pentru promovarea transportului pe apă între Timişoara şi alte oraşe europene.

Lucrările sunt parte proiectului transfrontalier Interreg IPA „Repararea infrastructurii de navigaţie pe canalul Bega”, partenerii români beneficiind de o finanţare de aproape 7 milioane de euro (fără TVA). ABA Banat participă cu investiţia „Punerea în siguranţă a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român”, care prevede reabilitarea barajului stăvilar şi a ecluzei de la Sânmihaiu Român, pentru a răspunde cerinţelor de siguranţă în exploatare, arată un comunicat al Apelor Banat

Primele lucrări pe care ABA Banat le-a demarat în cadrul acestei investiţii au fost cele aferente barajului stăvilar, în anul 2019.

În acest interval au fost executate lucrări de despotmolire şi excavaţii sub nivelul albiei, care totalizează, între altele, un volum de 40.000 metri liniari pământ excavat şi lucrări de reparaţii şi consolidare albie din betoane de peste 1900 metri liniari şi au fost montate piesele înglobate şi echipamentele hidromecanice aferente echipării barajului stăvilar.

Toate aceste lucrări de reabilitare a barajului stăvilar au costat peste 3,5 milioane de euro (fără TVA), ceea ce reprezintă 56% din totalul finanţării proiectului pentru partea română.

Urmează să înceapă lucrările de reabilitare a ecluzei, pentru care au fost achiziţionate porţile buşcate din amonte şi aval şi alte piesele înglobate aferente acestora.

La momentul actual, scurgerea apelor a fost reluată pe şenalul vechi, iar ampriza ecluzei a fost pusă la uscat pentru a putea începe lucrările de reparaţii.

Lucrările de punere în siguranţă a nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român se desfăşoară în două etape, prima fiind cea de reabilitare a barajului stăvilar, iar a doua presupune reabilitarea ecluzei. Conform proiectului, termenul final de încheiere a lucrărilor este luna august 2021.

Nodul hidrotehnic a fost construit în perioada Imperiului Austro-Ungar, în anul 1909, iar lucrări de reparaţii nu s-au mai făcut până acum. Fără sistemul de ecluze de aici, care să controleze nivelul apelor râului Bega, nu se poate vorbi despre o navigaţie cu vapoare pe Bega şi în aval, până la frontiera cu Serbia.

Articolul precedentFocar de coronavirus închis în județul Timiș
Articolul următorCoronavirus în România: 1.311 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Situația, pe județe