Parohia Ortodoxă Giarmata Vii a organizat o serie de manifestări dedicate anului centenar, dar și eroilor neamului din cele două Războaie Mondiale.

La acestea a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care, împreună cu un sobor de preoți a oficiat atât slujba de sfințire a Troiței, ridicată în memoria eroilor care și-au jertfit viața pentru apărarea țării în timpul celor două Războaie Mondiale, cât și slujba de binecuvântare a bustului lui Avram Iancu. În continuare, de la Biserica Ortodoxă și până la Căminul Cultural s-a desfășurat o procesiune solemnă cu Drapelul țării, purtat de copii îmbrăcați în costume populare, conform reprezentanților Mitropoliei Banatului.

De asemenea, la Căminul Cultural a avut loc o sesiune festivă de deschidere a lucrărilor simpozionului internațional „Contribuții ale Bisericii Ortodoxe Române la desăvârșirea statului național unitar român”. Au luat cuvântul acad. Ion Păun Otiman, președintele de onoare al Academiei Române – Filiala Timișoara, Cristian Franțescu, subprefect; Ionuț Stănușoiu, primarul Comunei Ghiroda și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a vorbit despre contextul politic și internațional al Marii Uniri.

În cadrul simpozionului internațional au fost lansate mai multe cărți:  „Contribuții ale Bisericii Ortodoxe Române la desăvârșirea statului național unitar roman”, coordonator preot Vasile D. Suciu; „Unirea, măreția unui timp. Dicționar de personalități și instituții”; „Maria Alexandra Pantea: Relatări din Primul Război Mondial prezentate în presa ecleziastică din Banat”. Totodată a fost vizionat și filmul documentar „Nașterea unei națiuni”, realizat de Vasile Bogdan.

Articolul precedentAccident pe autostrada A1. Mașină în flăcări
Articolul următorNordul Italiei afectat grav de inundații! Pompierii timișeni au fost acolo