După ce de dimineață a participat la inaugurarea Clinicii de mari arși de la Spitalul Județean din Timișoara, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a făcut o vizită și la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” pentru a vedea care este stadiul construcției noului corp de clădire. Ea a dat ca termen realist pentru începerea funcționării unității medicale în acest imobil, începutul anului 2021.

Sorina Pintea a fost întâmpinată la noua clădire de Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care i-a explicat că mai e nevoie de bani pentru ca aceasta să fie finalizată.

Arată bine și a fost gândit totul pe normele moderne de fluxuri medicale. A avut mare atenție la acest aspect domnul manager, împreună cu colaboratorii, cu DSP care s-a implicat să fie totul funcțional. În interior este făcut aproape tot. Ce a fost greu a fost făcut. Însă mai trebuie dați bani, destul de mulți pentru că furnizorii așteaptă plățile imediat. Noi suntem la zi, chiar luni am făcut o plată de 300.000 de lei, tot ce a fost facturat am plătit. Mai au situații de lucrări de circa 2 milioane pregătite, ele sunt la verificat acum și mai au, mi-au spus că ei au capacitatea, dar le trebuie plățile cât mai prompt. Noi nu mai putem acoperi, am pompat destul de mult acum și ne bazăm pe ce vine de la dumneavoastră”, a spus Nicolae Robu.

Sorina Pintea i-a replicat edilului că a promis în luna ianuarie 15 milioane de lei pentru investiție și a emis atunci o filă de buget de 10 milioane de lei.

Eu am venit pregătită. Am zis 15 milioane în ianuarie, am trimis fila de buget pentru 10 milioane și mai trimitem o filă cu cinci, exact cum am promis”, a spus Pintea.

Ministrul Sănătății a aflat de la primarul Nicolae Robu că din cei 10 milioane de lei transmiși, la Timișoara au ajuns doar 3,4 milioane lei, deocamdată.

Reprezentantul constructorului, Adrian Viliga i-a spus ministrului Sorina Pintea că anul acesta nu se va putea finaliza construcția din cauza plăților întârziate.

De finalizat anul acesta nu se finalizează. Noi suntem într-un stadiu avansat, dar noi vrem o propmtitudine mai mare la plăți. Eu nu știu unde se blochează. Eu răspund de șantierul acesta. Discut cu furnizorii, trăiesc zi de zi ceea ce se întâmplă aici. Realitatea este că banii se blochează”, a spus Viliga care a adăugat că mai sunt necesari aproximativ 13 milioane de lei pentru finalizarea construcției noului corp de clădire al Spitalului de Copii.  Din acești bani sunt asigurati 6,6 milioane, restul de plată din cei 10 milioane de lei alocați de Minister.

Ministrul Sănătății, Sprina Pintea a declarat că începutul anului 2021 este un termen realist pentru funcționarea spitalului în noua clădire.

Pe puțin 20 milioane de euro costă dotarea integrală. Banii ăștia se găsesc, dar dacă totul este finalizat și pus la punct, în momentul acela… nu poți să vii în iunie și să spui că e nevoie de bani. Marea provocare va fi dotarea. Nu degeaba am venit aici și am vrut să văd pentru că noi trebuie să pregătim bugetul pe anul viitor. Dotarea va fi făcută parțial de Ministerul Sănătății, Consiliul Local trebuie să vină cu o parte din sumă. 2020 este un obiectiv optimist. Aș merge pe varianta prima parte a anului 2021 cu dotări la nivel corespunzător și obținerea autorizațiilor necesare. Mai pot apărea contestații la licitație”, a spus Pintea.

Primăria Timişoara a început construcţia noii clădiri a Spitalului de Copii ”Louis Ţurcanu”  după ce una dintre clădirile în care funcţionează unitatea medicală a fost retrocedată familiei de romi Cârpaci, una dintre cele mai bogate din ţară.

Noua clădire, cu o suprafaţă utilă de 8.000 de metri pătraţi, va găzdui mai multe secţii ale unităţii medicale.

Spitalul va avea un număr de 150 de paturi. Spaţiul va fi compartimentat astfel încât să cuprindă o farmacie şi spaţii de depozitare, unitatea de primiri urgenţe, secţia de radiologie, policlinica şi laboratoare de analiză, bloc operator şi secţii de terapie intensivă, dar şi saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri şi saloane pentru mame.

Imobilul va avea demisol, parter şi şase etaje şi costă peste zece de milioane de euro. Construcţia a fost începută în luna mai 2014 şi ar fi trebuit să fie gata în primăvara lui 2016.

Clădirea ar fi trebuit construită cu fonduri de la Guvernul României. Primii bani, şapte milioane de lei, au venit în vremea cabinetului Sorin Grindeanu, iar ulterior s-au mai alocat cinci milioane de lei. Astfel, Primăria Timişoara a achitat facturile în speranţa că în viitor le-ar putea deconta.

În luna ianuarie 2019, actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea a anunțat că va mai aloca 15 milioane de lei pentru acest obiectiv, iar Primăria Timișoara a mai alocat alți 7 milioane de lei.

Articolul precedentDescinderi repetate ale polițiștilor într-una dintre cele mai mari piețe din Timișoara
Articolul următorCa în filmele de acțiune. Focuri de armă trase în Timiș pentru prinderea unui șofer fugar