Computerul Tomograf (CT) al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara va fi repus în funcţiune, joi după-amiază, după ce piesa din cauza căreia aparatul s-a oprit săptămâna trecută a fost înlocuită, permiţând reluarea investigaţiilor imagistice.

Conducerea spitalului spune că firma de mentenanţă a adus piesa în timp record, de obicei un astfel de parcurs durând o lună.

„Am reuşit să aducem piesa în timp record. Miercuri seara a fost instalată piesa şi s-au făcut probele, iar astăzi vom repune în funcţiune CT-ul. (…) Cei de la compania furnizoare au înţeles situaţia gravă în care ne aflam, dar şi faptul că unităţile de primiri urgenţe de la spitalele Municipal şi Judeţean riscau să intre în colaps din cauza numărului mare de pacienţi care aveau nevoie de investigaţii imagistice. Vom relua scanările atât în cazul pacienţilor COVID-19 care sunt internaţi în secţiile spitalului nostru, cât şi al celor care sunt aduşi de ambulanţele SAJ sau SMURD pentru evaluare în triaj. De asemenea, vom putea relua şi investigaţiile imagistice ale pacienţilor non-COVID”, a declarat, joi, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”, Diana Manolescu.

Computerul tomograf este aparatul cu ajutorul căruia se realizează investigaţiile imagistice pentru depistarea gradului de infecţie cu SARS-CoV-2, pe baza rezultatelor scanărilor CT fiind evaluate leziunile pulmonare de COVID-19 şi se poate stabili „încadrarea în boală”, respectiv se poate observa cât este de puternică afectarea pulmonară a pacientului, ceea ce duce la clasificarea în formă medie sau severă a bolii.

În perioada cât CT a fost defect, pacienţii au fost redirecţionaţi spre celelalte două spitale din municipiu, pentru probele imagistice.

„Le mulţumesc colegilor manageri de la cele două spitale suport, Spitalul Judeţean Timişoara şi Spitalul Municipal, pentru că au reuşit, timp de aproape o săptămână, să asigure evaluarea imagistică a pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Ştiu că a fost destul de complicat pentru Unităţile de Primiri Urgenţe din cele două spitale să facă faţă afluxului mare de pacienţi care trebuiau consultaţi din punct de vedere imagistic. De acum, vom relua în unitatea noastră scanarea bolnavilor COVID-19. Rămâne însă acel semnal de alarmă pe care l-am tras şi la începutul lunii ianuarie, dar şi săptămâna trecută, când spuneam că avem nevoie cât mai repede de un al doilea CT pentru back-up”, a subliniat managerul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, Cristian Oancea.

În ultimele şase luni, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara s-au realizat aproape 10.000 de scanări ale pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 şi alte câteva mii celor cu alte afecţiuni pulmonare. 

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentTrei persoane reţinute de DIICOT, după percheziţii în Craiova şi Timişoara, într-un dosar de trafic de migranţi
Articolul următorCulisele Statului Paralel, JOI: Povestea TRAGICĂ a căpitanului SRI Constantin Bucur. Cum a învins sistemul