Adrian Severin, fost ministru de Externe a vorbit, marți seara, în emisiunea ”Culisele Statului Paralel”, despre războiul dintre Rusia și Ucraina.

„Nu mai suntem invitați la masă, suntem în meniu, suntem pe masă. Sunt convins că ce se întâmplă în vecinătatea noastră nu este iminența unei invazii ruse în Ucraina. Rusia nu are niciun interes în acest sens.

La ora actuală, nici nu am auzit amenințări din partea Rusiei că va invada Ucraina, iar Occidentul, SUA, Europa, UE știu că o invazie către Rusia nu este la orizont. Ceea ce se întâmplă însă este amorsarea unor negocieri pentru a se restabili echilibrul de putere în Europa.

Sper că aceste negocieri vor fi scoase și acest echilibru de putere va fi redefinit după ce la perioada care a urmat Războiului Rece a fost de natură a vedea cum echilibrul de putere anterior este desființat.

Este limpede ca nicio putere, atunci când are posibilitatea să acționeze, nu va accepta un racord de forțe care îi este defavorabil.

Din păcate, Războiul Rece nu s-a terminat cu un tratat de pace, care să stabilească ordinea prosperică. Omenirea ajunge în situația de a vedea că acest racord nu mai este sustenabil, nu mai poate dura. Așa încât se discuta de un nou record de putere în Europa, care, dacă se va realiza, va fi de natură să calibreze negocierile pentru o viitoare ordine mondială la care principalul actor va fi China și, în general, puterile asiatice.

România se află în zona de contact a plăcilor tectonice, care sunt blocul euro-atlantic și blocul euro-asiatic. Ea ar putea să joace un rol. Din păcate, ea nu mai este însă un subiect al negocierilor, un subiect al istoriei. Este doar un obiect. Și ceea ce mă tem este faptul că se vor face negocieri până la urmă, dar aceste negocieri se vor face pe seama unor țări ca România.

Faptul că președintele României nu a fost invitat la consultările pe care SUA le-au avut cu aliații europeni este foarte grăitor.

România este oficial partener strategic al SUA, care nu are un ambasador american la București.

Aflăm din presă că președintele Franței vrea să trimită trupe în România. Cu ce ocazie? Nu ca să apere, ci ca să contracareze prezența americană în România”, a precizat Adrian Severin, la Realitatea PLUS.

Articolul precedentCriza căldurii din Timișoara: Două licee au trecut în online din cauza frigului din clase
Articolul următorDaniel Fenechiu: „Criza din piața energiei trebuie privită cu calm. Nu cred că va fi cineva debranșat”