Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, este un om de administrație. Un om care a reușit să deblocheze multe proiecte importante pentru județ, blocate de fostele conduceri sau uitate în sertarele instituției. E genul de persoană care tace și face și nu se lansează în scenarii de film SF. Realist și parolist, Dobra a redat comunităților din Timiș normalitatea după care tânjeau de ani buni.

Imagine

Infrastructura rutieră e punctul forte din mandatul său. Mai mereu îl vedem relatând de pe un drum din județ, unde lucrările sunt în toi.

Zona periurbană, o prioritate

Dacă e să facem referire la proiectele din zona Timișoarei, aflate în derulare, unul dintre cele mai așteptate este extinderea la 4 benzi a drumului spre Moșnița Nouă. A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor, astfel că în următoarele 7 luni, se va lucra intens la cei 4 kilometri de șosea. Proiectul prevede 5 sensuri giratorii, o intersecție lărgită, piste de biciclete și trotuare pe ambele părți, 16 alveole pentru stațiile de autobuz, rigole pentru apa pluvială, platforme speciale pentru cântărirea autovehiculelor grele la ieşirea din Moșnița Nouă și iluminat stradal. Valoarea lucrărilor este de 31 de milioane de lei. ”Urmează o perioadă foarte grea pentru șoferi, dar, așa cum am reușit să dăm drumul la acest proiect vom reuși, cu răbdare și înțelegere, să îl și finalizăm. Mă voi asigura că lucrările vor fi în grafic, pentru că oamenii de aici au nevoie de acest drum”, ne-a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Imagine

Un alt proiect important pentru locuitorii orașului, și nu numai, este cel legat de extinderea la 4 benzi a drumului Dumbrăviţa – Giarmata – A1. Vorbim de o porțiune de 12 kilometri, o șosea cu 4 benzi şi o investiţie totală de 52 de milioane de lei, bani din fonduri europene. ”Deschiderea șantierului aici este întârziată momentan, de către Agenția de Mediu Timiș, însă lucrările vor începe și fără hârtia intenționat ținută blocată”, susține Dobra.

Imagine

În zona periurbană, traficul așteaptă și finalizarea lucrărilor pe drumul spre Aeroportul Internațional ”Traian Vuia”. Se lucrează la tronsonul de 2,5 kilometri, care va avea 4 benzi, piste de biciclete și sistem de iluminat public. Investiţia este de 13 milioane de lei, bani din fonduri guvernamentale şi din bugetul propriu al CJ Timiş.

Bani europeni în drumurile Timișului

Cu 20 de milioane de euro, fonduri de la Uniunea Europeană, se lucrează la tronsonul Peciu – Foieni. Șoseaua de 20 de kilometri facilitează accesul către DN59 și, mai departe, spre punctul de trecere a frontierei de la Foieni. ”Este un drum pe care eu îl consider strategic și îl monitorizez cu atenție. Leagă Timișoara de Serbia, iar importanța lui este dată și de parteneriatul orașului de pe Bega cu Novi Sad, cele două viitoare Capitale Europene ale Culturii”, spune Călin Dobra, care adaugă că: ”Tot în această zonă, s-a turnat, în premieră, un covor asfaltic între Sânmartinu Sârbesc – Sânmartinu Maghiar. Este vorba de o porțiune de 5 kilometri, pe DJ 593A”. Valoarea lucrărilor este de aproape 5 milioane de lei, iar cea mai mare parte din sumă vine prin PNDL. Șoseaua se continuă spre Uivar și, mai departe, se leagă de Drumul Național 59B.

Imagine

Și tronsonul Utvin – Sânmihaiu Roman – Sânmihaiu German a intrat pe lista de investiții a CJ Timiș în acest an. ”În total, aici vorbim de aproape 7 kilometri și chiar dacă au apărut unele probleme, ele vor fi rezolvate de constructor, pentru că lucrarea este în garanție”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Timiș.

Centura alternativă, tot mai aproape de finalizare

”Lucrăm la inelul din jurul Timișoarei, centura alternativă formată din drumuri județene, care va ușura mult viața șoferilor. Se creează, astfel, și o nouă legătură între 4 comune (Șag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeștii Noi) și Drumul Național 6”, a explicat Călin Dobra.

Este semnat contractul de execuție pentru lucrările de asfaltare pe DJ 591C, sector DN 6 – Săcălaz, o investiție în valoare totală de aproape 10 milioane de lei, bani din bugetul propriu al județului Timiș și prin PNDL. Drumul, de pământ până acum, lung de 5 kilometri, va fi transformat total în următoarele 8 luni, rezultând o platformă cu o lățime de 8 metri. Pentru colectarea apelor de suprafață au fost proiectate şanţuri, iar pentru descărcarea apelor pluviale s-au prevăzut 8 podețe noi. În plus, la intersecția cu DN 6 se va amenaja un sens giratoriu.

”Îmbunătățirea rețelei rutiere a Timișului este o misiune de la care nu mă abat și mă zbat pentru fiecare tronson pe care îl putem pune la dispoziția comunității. <<Am promis. Am făcut. Continuăm!>> Asta le transmit de fiecare dată timișenilor. Și DA, sunt convins că TIMIȘUL MERGE CU DOBRA!”

Comandat de Partidul Social Democrat-Organizația Județeană Timiș
Executat de DBV MEDIA HOUSE SRL
Cod mandatar financiar: 21200019

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentBilanț coronavirus 21 septembrie, date oficiale: 808 infectări noi, 23 de decese. Cum se prezintă situația în județele din vestul țării
Articolul următorCălin Dobra, profesorul din fruntea administrației timișene