Din momentul în care s-a renunțat, sub precedenta administrație, la tradiționalele campanii de curățenie de toamnă și primăvară, Timișoara a fost invadată de gunoaie. Practic, obiceiul ca oamenii să poată scoate din case mobilier, covoare, ambalaje mari și vechi, la bordura, de unde să fie ridicate de societatea de salubrizare a fost abandonat.

Acum, teoretic, acestea se pot duce în puncte de colectare special amenajate, dar predarea lor se soldeaza deseori cu peripetii. Ba nu sunt potrivite pentru preluare, ba containerul de depozitare nu se adla la baza, ba programul nu este cel potrivit. Asa ca multe astfel de deseuri sunt abandonate, pur si simplu, pe strada. ceea ce ii face pasibili pe faptași de primirea unei amenzi cel putin consistenta.

Același lucru se întâmplă și în cazul deșeurilorrpovenite din construcții

Astfel, polițiștii locali au constatat, în mai multe locații, că legislația în domeniu este grav încălcată, motiv pentru care au aplicat sancțiuni pe măsură, în marea lor majoritate persoanelor juridice. Anul acesta au fost aplicate 48 de sancțiuni la șantierele care nu au respectat legislația. Spre exemplu, ca urmare a verificărilor efectuate în ultima săptămână, în Complexul Studentesc, s-a constatat că pe str. Ofcea, din curtea unui imobil se încărcau deșeuri din construcții într-un autovehicul fără a exista documentele necesare.

Atât proprietarul imobilului, cât și transportatorul de deșeuri au fost sancționați cu 6000, respectiv 10.000 de lei, în baza Legii 211/2011. O societate care nu a respectat același act normativ menționat, a fost sancționată cu 20.000 de lei, pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor la șantierul de pe str. Paris, iar o altă sancțiune de 30.000 de lei a fost aplicată pentru șantierul de pe str. Corneliu Coposu.

Alte cinci sancțiuni de câte 2500 lei, în baza HCL 189/2020 fiecare au fost aplicate, tot pentru șantiere, în zone precum Circumvalațiunii, Treboniu Laurian, Atanasie Demian, Intrarea Mierlei. Poliția Locală Timișoara sfătuiește persoanele juridice, dar și persoanele fizice să se informeze și să ia toate măsurile legale privind gestionarea deșeurilor din construcții, astfel încât să evite aplicarea de sancțiuni contravenționale, mai ales că astfel de verificări rămân în atenția polițiștilor locali.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentBilanț coronavirus -1 iulie – Autoritățile anunță noile statistici – Câte infectări s-au înregistrat în ultimele 24 de ore
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL. Recuperarea prejudiciilor, marea problemă a României în lupta cu sistemul infracțional