greva japoneza invatatori timis
greva japoneză în Timiș, reacția ministrului

Școala a început, pentru profesorii de la mai multe licee din Timișoara, cu o grevă japoneză. Dascălii au purtat banderole albe la început de an școlar. Au fost în grevă japoneză cei care  predau la clasele I –IV  de la școala cu predare în limba germană „Nicolaus Lenau”, Liceul în Limba „Maghiară Bela Bartok” și Liceul sârbesc „Dositei Obradovici”.

Dascălii, dar și elevii și părinții, sunt nemulțumiți de o recentă ordonanță de guvern care le interzice învățătorilor de la clasele cu predare în limbile minorităților să mai țină ore de română.

Proteste similare, grevă japoneză, au avut loc și în alte unități de învățământ din județul Timiș, dar și în Reșița.

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa a declarat referitor la acest subiect:

„Articolul respectiv a fost introdus, practic, după multiple solicitări ale ambasadorilor, ale miniştrilor Educaţiei, ale comisarului european Navracsic, pentru Educaţie, ale Înaltului Comisar pentru minorităţi, care mi-au solicitat în repetate rânduri să iau măsuri pentru ca elevii care învaţă în limbile minorităţilor să înveţe mai bine limba statului. Ştim cu toţii că, nu de mult timp, chiar preşedintele CJ Harghita a emis un comunicat în care ne-a transmis că a depus o plângere la CNCD pentru că Ministerul nu face nimic pentru ca elevii respectivi să înveţe mai bine limba română. Şi iată că ne-am străduit, în urma acestor demersuri multiple, să asigurăm şi manuale mult mai multe, cu mult mai multe decât în oricare alt an şi vom continua să asigurăm manuale, cu siguranţă împreună vom lucra şi la programă şi vom îmbunătăţi în timp şi manualele”.

El a mai ținut să precizeze că prin actul legislativ în cauză nu se interzice predarea limbii române de către învățătorii  de la clasele cu predare în limbile minorităților, dar au prioritate specialiștii. Situația ar fi similară celei din cazul orelor de educație fizică, religie sau limbi străine, care sunt ținute la clasele I-IV, acolo unde există posibilitatea, de profesori.

Declarațiile au fost făcute cu prilejul deschiderii anului școlar, la Sândomnic, județul Harghita.

Între timp, cadrele didactice vizate de această prevedere din ordonanța guvernamentală și-au sintetizat nemulțmirile astfel:

“1. Masura este abuziva intrucat noi, invatatorii, suntem privati de dreptul de a preda limba romana, cu toate ca examenele absolvite si pregatirea noastra ne indreptatesc sa o facem.

  1. Masura contravine principiului eficientei din Legea educatiei, in baza caruia se urmareste obtinerea de rezultate educationale maxime, prin gestionarea resurselor existente. Astfel, desi pentru educarea elevilor din invatamantul primar exista resursa unor invatatori formati in acest scop. Ordonanta in mod voit deleaga atributiile de predare unor persoane fara calificare specifica.
  2. Noi, invatatorii, suntem singurii calificati si pregatiti, din punct de vedere stiintific si metodic sa predam orele de limba romana in maniera integrata; profesorii inlocuitori, in schimb, nu au fost formati spre a sustine ore la invatamantului primar si nici pentru a preda respectand principiile noului curriculum natoional.
  3. Masura este discriminatorie intrucat atat noi, invatatorii la sectia germana, cat si colegii nostri, invatatori la sectia romana, am parcurs aceleasi studii si detinem aceleasi calificari. Insa prin faptul ca doar noua, la sectiile straine, ni se interzice sa mai predam orele de limba romana, este creat in mod nejustificat un regim profund discriminatoriu.
  4. Masura contravine principiului echitatii din Legea educatiei, in baza caruia accesul la invatare se realizeaza fara discriminare. Astfel, doar elevii din clasele cu predare in limba romana, nu si cei de la sectiile cu predare in limbile minoritatilor, mai pot beneficia de expertiza unor invatatori formati pentru invatamantul primar si cu experienta in predare integrata sau pe baza de proiecte.”
Articolul precedentProtest în Piața Victoriei, la Timișoara
Articolul următorAccident la iesire din Timisoara. Cu ochii in telefon o tanara s-a izbit de un pom