Ministerul Sănătății a dispus prin echipa de control trimisă la Timișoara și conform dispozițiilor HG. nr. 557/2016, ca DSP Timiș să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid, identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, ca fiind Delicia-Gastoxin (substanță ce conține fosfură de aluminiu, în concentrație de 57%) și să determine gradul de poluare și radioactivitate al aerului din încăperi.

La acest moment se prelevează probe de către inspectorii Inspecției Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiș, care vor ajunge într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanță letală care a provocat decesul celor 3 persoane și intoxicarea altor 88 care au fost evaluate. Rezultatele vor fi comunicate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care va dispune, în funcție de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în imobile.

Echipa de control a MS a verificat și a constatat că produsul Delicia-Gastoxin este certificat de către Comisia Națională pentru Produse Biocide, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 528/2012 al Parlamentului European și Consiliului UE, pentru utilizare ca insecticid, folosit strict în interiorul silozurilor goale, a celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanșe la gaze(închise/sigilate, libere) și este interzisă folosirea lor în spații de locuit.

Articolul precedentAtenționare cod galben de inundații în bazinul Timișului
Articolul următorMigranți capturați de polițiști la primele ore ale zilei în Timiș