Plase de protecție pe fațadele deteriorate ale clădirilor din zonele istorice ale orașului -propunerea primarului Timișoarei, Nicolae Robu
De multă vreme, la Timișoara se caută o soluție pentru ca toate fațadele clădirilor istorice din oraș să fie renovate. Lucuru deloc simplu. Timișoara are cel mai mare patrimoniu architectural de clădiri istorice din țară, cu 14.000 de astfel de imobile. Renovarea lor este mai costisitoare decât în cazul clădirilor obișnuite. Trebuie să se lucreze după proiecte speciale, cu materiale în concordanță cu cele folosite initial. Toate acestea costă, iar procedura de obținere a autorizațiilor nu este nici ea ușor de urmat. Plasele de protecție ar fi o solușie temporară.
Cu toate acestea, în ultima perioadă, numeroase imobile din zona central istorică a orașului și-au recăpătat frumusețea de altădată.
Pentru cele care încă nu au intrat în reparații, primarul orașului, Nicolae Robu, a venit cu o soluție. Montarea unor prelate care să fie imprimate cu viitoare imagine a fațadei. Aceste prelate ar avea atât rol estetic, cât și de protecție.
Primarul se gândește să propună soluția prelatelor ca proiect de hotărâre de consiliu local
„Fac un apel şi la conştiinţa lor, să-şi întreţină clădirile. Voi propune un proiect de hotărâre prin care toţi proprietarii de clădiri care arată rău să fie obligaţi, până la începerea lucrărilor de reparaţii, să-şi pună plase de protecţie pe clădiri, pentru a asigura securitatea trecătorilor, dar şi pentru un aspect acceptabil” a spus primarul.
Aceste plase ar urma să rămână pe fațade până la un termen stabilit tot prin hotarâre de consiliu local. Asta pentru a nu transforma orașul într-unul învelit în folii desenate.
Până acum, încercările de supraimpozitare sau amendare a proprietarilor de imobile istorice care nu își renovau clădirile s-a soldat cu un semieșec. Mulți dintre cei vizați au atacat în instanță amenzile. O parte dintre ei au câștigat procesele.
Din cauza procesului de degradare, elemente arhtecturale de pe fațade sau bucăți de acoperiș cad de pe clădirile istorice din Timișoara. Pompierii sunt chemați deseori să intervină pentru a degaja elementele care pun în pericol viața trecătorilor. Până la intervenția lor, trotuarul este îngrădit cu benzi care le interzic oamenilor să treacă prin locul devenit periculos.