sarbatoare manastirea partos
Sarbatoare mare la Manastirea de la Partos

Cu prilejul sărbătorilor Înălţării Sfintei Cruci şi Sfântul Ierarh Iosif cel Nou, ocrotitorul Banatului, Mănăstirea Partoș a îmbrăcat haine de sărbătoare.

Sute de pelerine au venit, din tot Banatul, pentru a participa la această sărbătoare religioasă.  Programul liturgic a debutat în seara zilei de joi, 13 Septembrie.  A fost săvârșită, la altarul de vară din incinta mănăstirii, Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți.

La finalul slujbelor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a rostit un cuvânt de învățătură. El a vorbit despre chemarea lui Avraam de a-și jertfi unicul fiu, ca anticipare și prefigurare a jertfei de pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos.

“Rugăciunile vor continua și vineri seara în proximitatea mormântului Sfântului Ierarh Iosif cu slujba privegherii în cinstea mitropolitului încununat cu aureola sfințeniei, ce a păstorit Biserica și credincioșii din Banat între anii 1650 și 1653. Programul zilei închinate sfântului Ierarh Iosif va fi încununat cu tradiționala procesiune pe străzile satului și în jurul bisericilor, cu icoana și racla cu părticele din moaștele sfântului, în sunetul clopotelor și acompaniați de cânturile Fanfarei Militare a Garnizoanei Timișoara.” conform celor communicate de Mitropolia Banatului 

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a trecut la Domnul în anul 1656.  În 1950 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea sa şi strămutarea moaştelor sale din biserica mănăstirii Partoş în Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timişoara.

Sărbătoarea sfântului reprezintă cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din Timișoara și marchează Ruga Orașului. Aceasta se va desfășura timp de două zile, în 16 și 17 septembrie. Pe lângă latura religioasă a sărbătorii, în Parcul Rozelor vor fi organizate spectacole folclorice în cadrul cărora vor evolua cântăreți îndrăgiți. Intrarea la spectacole este liberă.  

Articolul precedentProblemă rezolvată la Timișoara. Orașul nu va rămâne fără apă caldă
Articolul următorCantitate record de baterii colectată, premiu pentru 5 școli din Timișoara