Show de neuitat vineri seară în Piața Libertății din Timișoara, unde clădirile au fost transformate în scene pentru câteva zeci de minute.

A fost de fapt prima parte dintr-o serie de trei spectacole organizate de Asociația Timișoara Capitală Culturală în cadrul Festivalului Luminii.

Prima seară a oferit prin muzica, proiecții și instalații de lumină povestea începutului vieții timișoreanului Luca, în anul 1918. Primul Război Mondial tocmai luase sfârșit, în Europa și în Timișoara a revenit pacea. Spectatorii l-au putut vedea pe tânărul Luca la școala de muzică, studiind, repetând la vioară și descoperindu-și pasiunea pentru armonie. Timișorenii îl pot vedea pe tânăr cum se îndrăgostește și începe propria sa viață.

Show-ul va continua sâmbătă seara, de la ora 20.30. Izbucnește Al Doilea Război Mondial, aproape imediat. Luca pleacă în război. Clădirile din Piața Libertății sunt distruse una câte una. Se instaurează o nouă ordine mondială. În piață intră rușii. Aceștia declară pacea și prosperitatea. Întreaga piață capătă încet o culoare roșie care se proiectează pe toate cladirile. O Lume Nouă.

Ultimul episod al spectacolului este programat duminică seară. Locuitorii Timișoarei se revoltă. Arborează drapelul unității românești. Aceștia schimbă culoarea pieții. Apare un sentiment de gol interior și o anumită confuzie. Se încearcă preluarea conducerii. Locuitorii Timișoarei îi resping. Locuitorii încep (re)construcția. Se înhamă la un lung șir de activități pentru a construi un viitor. Clădirile revin la viață, încet, dar sigur. Cultura inspira, oamenii dansează și lucrează. Luca devine bunic. Își ține nepotul în brațe. Are speranțe mari.

Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale pe programul privind organizarea și desfășurarea manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și al Primului Război Mondial și de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara.

Articolul precedentEveniment caritabil pentru copiii defavorizați
Articolul următorDegustare de produse tradiționale la Festivalul Minorităților