Județul Timiș se află în partea de sus a clasmanetului în privința îmbolnăvirilor cu COVID 19. Toate cazurile sunt tratate la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. În plus, acolo au fost aduși, la începutul epidemiei, și bolnavi din județele limitrofe. Pe lângă numărul mare de pacienți vindecați, spitalul mai bifează un aspect pozitiv: niciun medic de aici nu a fost infectat cu coronavirus.

Medicul Virgil Musta explică de ce: “Am împărțit astfel spațiile spitalului în 3 zone:

  1. Zona roșie, cu risc mare de contaminare. Este zona unde personalul medical întâlnește pacienții infectați sau potențial infectați. Iar în această etapă a pandemiei, cu transmitere comunitară, FIECARE PACIENT TREBUIE CONSIDERAT CA FIIND POTENȚIAL INFECTAT. Fiecare zonă roșie are la ieșire o zonă de decontaminare.
  2. Zona galbenă, cu risc mediu. Este zona unde personalul medical își desfășoară activitatea birocratică sau zonele de trecere dintre zonele roșii, zone unde ocazional te poți întâlni cu un pacient pozitiv pentru un timp scurt sau cu un cadru medical, care din neglijență nu s-a decontaminat după ce a venit din zona roșie.
  3. Zona albă, cu risc scăzut de contaminare, în care pacienții nu pot ajunge (zona administrativă, depozit, farmacie, bucătărie etc).

După zonare și stabilirea clară a circuitelor din aceste zone, am stabilit standardul de echipamente cu care fiecare persoană trebuie să fie echipată și nu am făcut diferențe între diferitele categorii de personal medical. TOȚI TREBUIE SĂ BENEFICIEZE DE ACELAȘI STANDARD DE BIOSECURITATE!

Apoi am reorganizat activitatea pe secții, după urmatoarele principii:

  • am împărțit personalul în echipe mici, cu un minim de personal, care să poată desfășura activitatea. Aceștia lucrează în ture. Astfel, dacă o persoană dintr-o echipă se contaminează intră în autoizolare doar acea echipă, deci un numar mic de cadre medicale. Echipa respectivă va fi imediat înlocuită de o altă echipă, activitatea în spital va continua în condiții normale.
  • scurtarea timpului de activitate în zona roșie și eficientizarea acesteia. Vă dau un exemplu: anterior reorganizarii, medicii intrau la pacienți cu foile de observație pentru a nota evoluția clinică și valorile T, TA, Pulsoximetria etc. Pentru a evita contaminarea foilor de observații, medicii intră acum în saloane cu telefoanele deschise, protejate sub echipamentul de protectie și transmit datele obținute de la pacient unui coleg de afară, prin bluetooth, care notează aceste date în foaia de observație.
  • antrenarea echipelor în echiparea și dezechiparea echipamentului de protecție, manevre care reprezintă risc de contaminare a personalului medical.
  • identificarea continuă a posibilelor riscuri de contaminare și măsuri punctuale.
  • am îmbunătățit comunicarea dintre noi cei din spital. Nu ne este rușine să ne recunoaștem greșelile și lipsurile, tocmai pentru a găsi rapid soluții. Acest lucru a crescut unitatea echipelor și încrederea în noi”.
Articolul precedentIncă un deces din cauza coronavirusului a fost înregistrat în vestul țării
Articolul următorNoi cazuri de coronavirus în județul Timiș. Care este cel mai recent bilanț