Medicul epidemiolog Adriana Pistol a anunțat marți că tulpina Delta este mult mai contagioasă decât alte variante de coronavirus, un singur bolnav ajungând să infecteze alte 8 persoane. În același timp, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNBSCT) spune că în acest moment nu se știe câte cazuri de infectare Delta sunt, în realitate, în România, dar că cifrele cresc alarmant numai dacă se va înmulți cu 8 fiecare număr de cazuri zilnice confirmate.

„Tulpina Delta este mult mai transmisibilă şi poate să ajungă până la de opt ori mai transmisibilă, deci un număr de opt cazuri care pot fi datorate unui caz cunoscut. Prin urmare, dacă înmulțim 500 de cazuri cu 8, este foarte posibil să avem acest număr de cazuri. Numai că… nu știm într-adevăr care este realitatea, dar este ceea ce gândim cu toții și trendul acesta contează. Pentru că dacă înmulțim de opt ori în fiecare zi numărul de cazuri confirmate, la un moment dat s-ar putea să devină un număr important. Câtă vreme nu vor fi cazuri severe, câtă vreme nu vom înregistra decese… cred că acesta trebuie să fie obiectivul nostru al tuturor”, a explicat epidemiologul.

Marți au fost raportate 312 de noi cazuri de infectări COVID-19 și 4 decese, potrivit bilanțului anunțat de autorități.

„Nu există alte căi decât să ne vaccinăm, cu șanse foarte mari să nu facem o formă severă. Eu chiar am dat un exemplu și probabil că îl repet, este ca și când am alege sau nu să jucăm la loto, avem șanse 80% să câștigăm și 20% să nu câștigăm și alegem 20%, să nu câștigăm”, a mai spus directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNBSCT) din cadrul INSP.

Un alt fel de a vedea vaccinarea. E ca și cum ai juca la Loto când șansele de câștig sunt 80%

În același timp, Adriana Pistol reamintește cât de periculoasă este această tulpină indiană și cât de importantă este vaccinarea în acest moment.

Întrebată de jurnaliști despre cazul comunei ieșene Ipatele unde numai o persoană, din 1.300, s-a vaccinat anti-COVID-19, medicul a explicat că „foarte mulți din astfel de localități se gândesc, motivându-și lipsa de dorință de a se vaccina în acest mod: Noi suntem departe. Eu nu mă duc la oraș decât mai rar. Nu o să vină virusul peste mine, că noi suntem aici și puțini. (…) O persoană vaccinată nu are cum să împiedice răspândirea virusului, dacă o altă persoană, una singură, dacă vine într-o comunitate și împrăștie infecția în rândul celor 1.300”.  

Trendul ascendent al tulpinii Delta este „vizibil crescător și acest lucru trebuie să ne facă pe toți să fim ceva mai vigilenți, deși este soare afară și vacanță. Tulpina Delta, din fericire, încă nu putem să spunem că a devenit comunitară, deși este majoritară între tulpinile care au fost secvențiate. Este majoritară și pentru că selectăm într-un mod destul de acurat persoanele care necesită acest tip de analiză care ne sugerează nouă că ar putea să fie infectate cu altă tulpină decât tulpina inițială, cea Alpha și asta pentru că undeva la 40 la sută dintre cazuri au fost parte ale unor focare ale căror legături le-am găsit și care aveau legătură cu deplasări”, a mai spus Adriana Pistol.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentIncendiu la o platformă cu tone de vopseluri
Articolul următorCazurile cu varianta Delta, în creștere RAPIDĂ, într-o lună