De câteva zile timișorenii au constatat că multe dintre cartierele orașului sunt învăluite într-o pâclă. Pentru că nimeni nu a putut determina cauza care generează fenomenul au fost alertate Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului. Specialiștii acestor instituții au efectuat o serie de investigații pentru a stabili dacă este un fenomen de poluare atmosferică, dar și sursa generatoare.

”În mod operativ s-a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Timiș să verifice dacă stațiile de monitorizare indică depășiri ale valorilor-limită și a pragului de alertă. S-a comunicat faptul că stațiile de monitorizare a calității aerului indică depășiri la indicatorul PM10 (particule în suspensie) date care urmează a fi verificate și validate prin metode la laborator, iar la indicatorul dioxid de azot nu sunt depășiri ale pragului de alertă.

S-au verificat automonitorizările orare la CET Sud și CET Centru, nefiind înregistrate depășiri ale valorilor-limită de emisie. Nu au fost raportate și identificate incidente de mediu la operatori industriali din Timișoara. Biroul Local al Stației Meteo Timișoara a comunicat faptul că se înregistrează o perioadă de calm atmosferic, fără vânt.

De asemenea, echipa de specialiști CBRN a ISU Timiș a efectuat măsurători cu aparatura din dotare, pentru determinarea calității aerului, și a constatat că acesta se află între parametri normali. Până la acest moment, din datele deținute, se poate concluziona că datorită calmului atmosferic, temperaturilor ridicate din ultimele zile, nu este favorizată dispersia poluanților în atmosferă, ceea ce determină remanența acestora la nivelul solului, sursele fiind cumulate (trafic rutier, incendii vegetație, funcționare centrale termice, activități industriale, etc).

Totodată acesta poate fi și un efect al schimbărilor climatice, ce reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului, și pentru a căror reducere fac eforturi comune toate autoritățile implicate”, a precizat comisarul-șef al Comisariatul Județean Timiș al Gărzii Naționale de Mediu, Lavinia Alina Călușeru.

Articolul precedentAccident grav în Timiș, un microbuz s-a ciocnit de un TIR
Articolul următorPercheziții în Timiș la traficanții de droguri