Reprezentanții a peste 15 comune din Banat să pregătesc de călătoria cu Trenul Unirii, care îi va duce, de 1 decembrie, la Alba Iulia.

Aceștia vor călători cu Trenul Unirii, o garnitură specială CFR, de la Timișoara către Alba Iulia, în 28 noiembrie 2018. În orașul Unirii, ei vor fi întâmpinați de autoritățile locale pentru ca, mai apoi să aibă parte de un program special dedicat lor, menit să îi transpună în atmosfera de sărbătoare a acestui eveniment special pentru România.

Călătoria face parte dintr-un proiect lansat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, intitulat „Centenar bănăţean – Călătoria către Unire”.

„Ideea a plecat de la aceste acte credenţionale, mai puţin cunoscute publicului larg şi mai mult specialiştilor, care se află în Arhiva Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sunt mandatele de reprezentare ale delegaţilor din Banat care în 1918 au participat la Marea Adunare Naţională. Sunt credenţionale tipizate, în care sunt desemnaţi cinci membri pe cercuri electorale, care să meargă la Alba Iulia”, conform consilierul de specialitate al DJC Timiş, Victor Bunoiu.

În urma cercetărilor au fost identificate 42 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Timiş care şi-au trimis reprezentanţi la Alba Iulia în 1918, fiind 270 de delegaţi din Banat, 182 din Timiş şi 88 din Caraş-Severin şi fiecare în parte a fost identificat cu mandatul de reprezentare.

Articolul precedentBraconieri ridicați din așternuturi de polițiști în Timiș
Articolul următorCriza de la Filarmonica Banatul a fost rezolvată