La Timișoara, tuberculoza poate fi depistată în mai puțin de două ore, în condițiile în care procedura clasică durează trei săptămâni.

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a fost dotat cu patru aparate ultramoderne, care utilizează sistemul GeneXpert.

Este vorba de singura metodă de testare moleculară complet autonomă și automatizată, spune șeful laboratorului de analize medicale de la Spitalul „Victor Babeș”, Elena Hogea.

Laboratorul de analize al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș are în dotare acum 4 asemenea aparate ultramoderne. Sistemul reprezintă singura metodă de testare moleculară autonomă, complet automatizată. 

 

“Sistemul GeneXpert MTB/RIF este o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și a rezistenței la rifampicină, un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar și cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puțin de două ore. 

Prin comparație, prin metodele de până acum, metodele tradiționale, rezultatul era obținut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, spune conf. univ. dr Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

 

Pentru identificare sunt folosite probe biologice ale pacientului, sputa și diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronșic, urină, LCR, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric).

Două dintre sistemele aflate în laboratorul unității sanitare sunt folosite pentru diagnosticarea tuberculozei și a rezistenței la principalul antibiotic folosit în tratamentul TBC, iar celelalte două pentru stabilirea încărcăturii în cazul HIV și hepatită B și C. 

 

Potrivit OMS, în fiecare an sunt diagnosticate peste 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză, iar numărul deceselor se ridică la aproape 2 milioane.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Tot românii plătesc dezastrul Blue Air. Cât de mare este gaura în buget
Articolul următorAveți grijă la buzunare. Polițiștii avertizează: hoții sunt „la datorie”