Risc major la adresa cercetării. Neplata de către România a contribuției de membru al Agenției Spațiale Europene poate duce la exodul puținilor specialiști rămași  în țară, conform reprezentanților Universității de Vest.

Luând act de aparițiile publice cu privire la posibilitatea ca România să-și piardă dreptul de vot în cadrul Agenției Spațiale Europene pentru neplata contribuției obligatorii de membru, Universitatea de Vest din Timișoara își exprimă îngrijorarea că, în ansamblul ei, cercetarea românească devine tot mai ignorată de Guvern. Deși avem o țintă rezonabilă de 1% din PIB pe care am declarat că o vom aloca cercetării până în anul 2020, actualmente finanțarea este de aproape șapte ori mai mică. Nu vorbim aici despre finanțarea unor găuri negre sau a unor birocrații perpetue, a unor locuri de muncă mai călduțe, vorbim de finanțarea unor posibile motoare puternice ale economiei, care țin în țară specialiștii ce ar putea defini tehnologiile viitorului. Pierderea relevanței cercetării românești pe domeniile de frontieră ar fi o lovitură grea pentru specialiștii rămași în țară. se arată într-un comunicat al Universității de Vest din Timișoara.

Universitatea de Vest din Timișoara are o colaborare lungă și performantă cu Agenția Spațială Română – ROSA, membră a Agenției Spațiale Europene, alături de care a derulat programe încă din 1992.

În 2011, ROSA a devenit membru al ESA, având un istoric de implicare activă în tot ceea ce înseamnă cercetare de frontieră, cu specialiști și resurse umane și materiale. ROSA este, de asemenea, un eficient administrator de granturi care a dat întotdeauna dovadă de profesionalism, deschidere și eficiență, dar și principalul punct de legătură pentru cercetarea românească în tehnologiile spațiale. ESA este agenția în care statele europene și-au pus la comun atât resursele financiare, cât și pe cele tehnologice, pentru a gestiona politica în domeniul spațial.

În România, Universitatea de Vest din Timișoara colaborează activ prin intermediul ROSA cu Agenția Spațială Europeană de peste 25 de ani, în proiecte diverse și importante pentru avansul tehnologic și cunoașterea omenirii. În ultimii 5 ani, UVT a derulat proiecte în valoare de peste 735.000 de EURO, contribuind activ la programele Agenției. Această colaborare a permis Universității să participe la cercetări de frontieră, să valorifice resursele de cunoaștere și să păstreze în țară o serie de specialiști activi în acest domeniu. Misiunea ESA și a colaboratorilor săi este să elaboreze programul spațial european și să-l pună în aplicare, iar ROSA este principalul punct de contact al României cu această instituție.

Articolul precedentAmenzi cu nemiluita pentru cei care aruncă gunoaie la colț de stradă la Timișoara
Articolul următorO mașină a RETIM a luat foc la Timișoara