Astăzi începe vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Peste 142.000 de persoane s-au programat. Sunt deschise 180 de centre în toata țara unde imunizarea se face exclusiv cu AstraZeneca, vaccin cu o eficacitate de 60%. Sunt eligibile persoanele din etapa a II-a, sub 55 de ani: bolnavi cronic şi personal esenţial.

De astăzi, începe administrarea vaccinului AstraZeneca în România.

Se vor vaccina cu AstraZeneca cei care sunt incluşi în etapa a doua a campaniei, dar care nu au mai mult de 55 de ani – bolnavi cronic şi personal esenţial. 
Organizatorii campaniei au introdus în platforma de programare 220.000 de locuri pentru următoarele 20 de zile. Peste 142.000 de persoane s-au programat.

Peste 1.5 milioane de programări la vaccinarea anti-COVID-19, în România. Peste 142.000 de persoane sunt programate pentru serul AstraZeneca

Cu o eficienţă medie evaluată în prezent la 70%, vaccinul AstraZeneca/Oxford se situează sub performanţele atribuite Pfizer/BioNTech sau Moderna, cu o eficacitate de peste 90%.

Însă, acest vaccin foloseşte o tehnologie mai tradiţională, ceea ce-l face mai puţin costisitor, mai uşor de stocat şi deci mai adaptat campaniilor de vaccinare în masă.

„Este unul dintre acele vaccinuri care pot fi depozitate în frigidere obişnuite şi, prin urmare, este foarte util”, a declarat pentru mass-media Soumya Swaminathan, responsabil ştiinţific al OMS. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentOpt focare de coronavirus active în județul Timiș
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 157. Dragoș Bucur o face lată. Gestul care a înfuriat