După problemele major înregistrate anul trecut, când zile în șir timișorenii racordați la sistemul centralizat de termoficare au rămas fără căldură în apartamente și fără apă caldă, numărul celor care vor să se debranșeze a crescut. Pe de altă parte, atât societatea de termoficare cât și autoritățile locale încearcă să-i liniștească pe oameni și explică faptul că situația din iarna trecută nu se va mai repeta.

De la începutul anului și până în prezent,  au optat pentru deconectare individuală și trecerea pe o altă sursă de încălzire 1.294 de proprietari de apartamente. De asemenea, 45 au solicitat debranșarea, respectiv rezilieri ale contractelor de furnizare a energiei termice, dintre care 23 de asociații de proprietari (cu 205 apartamente, incluse în totalul de 1.294 deconectări) și 22 de case individuale sau apartamente cu branșamente separate.

Pe de altă parte reprezentanții Colterm transmit că > 

Încheiem luna iulie cu un stoc de 19.000 tone de cărbune, urmând ca și în perioada următoare să continuăm aprovizionarea, în vederea asigurării totalului necesar, de 250.000 de tone, pentru sezonul rece următor. Precizăm că, în perioada imediat următoare, vor fi semnate și alte contracte pentru furnizarea de cărbune, în vederea acoperirii cantităților necesare pentru următorul sezon de funcționare a CET Sud. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale pentru iarna care urmează, am înmagazinat, până în prezent, cantitatea de 10.958 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități).

Totodată, am demarat două proiecte deosebit de importante, am putea spune chiar strategice în contextul crizei energetice pe care o traversăm la nivel mondial și național. Este vorba despre un proiect, pe care l-am depus deja, pentru finanțare prin PNRR, care vizează înființarea unei centrale fotovoltaice cu puterea instalată de 10 MW, care ar urma să fie amplasată pe compartimentul nr. 1 al depozitului de zgură și cenușă. Cel de-al doilea proiect are ca obiectiv înființarea unei fabrici de hidrogen-H la CET Sud, pe care intenționăm să-l depunem, tot pentru finanțare prin PNRR, până la mijlocul lunii august 

De asemenea, continuă execuția lucrărilor de investiții demarate pe rețelele termice secundare și primară. Astfel, de la data demarării lucrărilor aferente proiectului cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II” (martie 2021) și până în prezent, au fost executate lucrări pe o lungime de 5.015 metri rețea primară, dintr-un total de 9.067 metri (realizat 55,31 %) și 17.625 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.095 metri (realizat 87,70 %).

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentSe reabilitază clădirile istorice din complexul fostului abator din Timișoara. Vechiul gard, o problemă
Articolul următorO investigație a jurnaliștilor Realitatea Plus DEMONTEAZĂ acuzațiile Emiliei Șercan