Muzeul Banatului le prezintă timișorenilor pentru a șasea oară în ultimii ani artefacte de mare valoare ce au fost achiziționate sau primite prin donație în anul precedent.

Expoziția are loc în mansarda Bastionului Theresia din Timișoara și reunește obiecte din mai multe perioade istorice. Primele expuse sunt piese descoperite pe siturile arheologice pe care lucrează arheologii muzeului. Vase de ceramica, vârful unei sulițe, statuete și alte artefacte descoperite și recondiționate vor putea fi văzute în cadrul expoziției.

Un alt segment este reprezentat de tablouri realizate pentru pentru familiile nobiliare sau un portret realizat deținutului politic Titus Olariu de Ilona, contesa Szecheny, în 1919, dar și de volume, fotografii sau diplome.

În cadrul expoziției poate fi văzută și o impresionantă colecție de sticlărie, dar în vitrine sunt expuse și obiecte din timpul României Socialiste.

Cel mai impresionant artefact expus este însă un serviciu de argint, format din 18 piese, și realizat de Joszef Carl von Klinkosch, cel care a și fost innobilat de împaratul austriac Franz Joszef.

 

Vedem evenimentele care au avut loc în 2018 la Muzeul Național al Banatului, expozițiile, săpăturile arheologice, publicațiile care s-au realizat, aproape toată activitatea din anul 2018. Din săpăturile arheologice avem multe piese care s-au restaurat, din donații avem primite foarte multe piese, 4000 si ceva de piese, iar din achiziții avem în jur de 160 de piese foarte valoroase, lucru pentru care mulțumim conducerii Consiliului Județean Timiș pentru că ne-a oferit o suma frumoasă, 100 de mii de lei, ceea ce ne-a permis să îmbogățim colecțiile. Acest set de argintărie compus din 18 piese, un set deosebit„, a declarat Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului.

Expoziția Patrimonium poate fi vizitată în Bastionul Theresia din Timișoara și va publicul este invitat să admire exponatele și în Noaptea Muzeelor.

Articolul precedentUn paznic și o infirmieră s-au luat la bătaie în Spitalul Județean din Timișoara. De la ce a pornit scandalul?
Articolul următorSpărgători de locuințe prinși de polițiști după o lovitură în Timiș