Castelul Huniade a fost construit in urma cu 704 ani si este cea mai veche clădire din Timișoara, iar de 13 ani se tot află în renovare. Acum, Consiliul Judetean Timis are un nou plan pentru reabilitarea clădirii.
Cu toate că ar putea fi vizitat de turiști și ar ar putea fi o sursă de venit, castelul Huniade este intr-o permanentă stare de degradare. Consiliul Județean are acum o nouă soluție pentru a reabilita clădirea în care ar trebui să funcționeze Muzeul Banatului.
„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Culturii, cu domnul Breaz, și cu directorul Institutului Național de Patrimoniu, am luat decizia de a demara acest proiect de consolidare, restaurare și punere în funcțiune a Castelului Huniade prin Programul Național de Restaurare. Astăzi am aprobat protocolul cu Institutul Național de Patrimoniu, punem toată documentația din punct de vedere al proprietății la dispoziția Institutului Național, și Institutul va scoate la licitatie documentația, studiul de fezabilitate sau DALI-ul pentru acest proiect, după care o va preda Consiliului Județean, noi urmând să identificăm surse de finanțare pentru realizarea investiții propriu-zise. Mai mult, Institutul Național de Patrimoniu, ținând cont că sunt specialiști în ceea ce înseamnă restaurarea, în mod special a clădirilor de patrimoniu clasa A, așa cum este Castelul Huniade, îi vom avea parteneri și mai departe în monitorizarea realizării investiției” a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Lucrarile la Castelul Huniade au început în 2006, iar banii pentru consolidare au venit de la Consiliul Județean Timiș. De-a lungul anilor au apărut tot felul de probleme la castel, care au dus la oprirea lucrărilor. De la crăpături mai adânci decât cele preconizate până la infiltratii de apă sau refacerea documentației, toate au dus la întârzieri, și astfel s-a ajuns ca la 13 ani de la startul lucrărilor, castelul Huniade să fie încă închis publicului.