Mai întâi agricultorii timișeni au avut de-a face cu seceta prelungită, ceea ce, în lipsa sistemelor de irigații, le-a compromis culturile. Când în sfârșit au venit ploile, au curs puhoaie și zeci de hectare de teren au fost inundate. După ce apele au început să se retragă, canicula distruge ce a mai ramas din multe plantații, lanuri sau livezi.

În plus, și epidemia de coronavirus le-a făcut mari probleme, de la scăderea vânzărior și până la dificultatea de a găsi mână de lucru. Așa că acum oamenii așteaptă un ajutor de la stat. 

Mai întâi a fost seceta: în județul Timiș,  peste 43.000 de hectare de culturi de toamnă au fost afectate în județ, în proporție de peste 30%, din cauza lipsei precipitațiilor. Pagubele depășesc 109 milioane de lei.

Au urmat inundațiile:  agricultori din 11 localități situate pe malurile râurilor Timiș și Bega au solicitat evaluarea pagubelor, după ce  au fost afectate plantele însămânțate în toamnă și cele din primăvară.

La nivel național, peste 1,2 milioane hectare sunt afectate de secetă într-un grad mai mare de 30%, dintr-un total de 2,9 milioane de hectare semănate în toamnă.

Fermierii afectați cer guvernului urgentarea acordării despăgubirilor și căutarea unor soluții care să le vină în ajutor să treacă cu bine peste acest an.

Articolul precedentAtenție, șoferi! Restricții pe Autostrada Vestului
Articolul următorInterviu Realitatea PLUS – Liviu Dragnea, dezvăluiri bombă: Cine dorea cu orice preț schimbările în Justiție?