pompieri incendiu
Pompierii din Timiș au stins peste 100 de incendii în luna august

În luna august în județul Timiș au avut loc 102 incendii, un bilanț sumbru făcut de pompierii care s-au confruntat cu cazuri grave.

Pompierii de la ISU Timiș au intervenit, în luna august, pentru stingerea a 33 de incendii care au cuprins case și apartamente.

Chiar la sfârșitul lunii, un  om a murit carbonizat în localitatea Urseni. Cel mai probabil dormea în momentul în care flăcările i-au cuprins gospodăria. Vecinii au fost cei care au dat alarma, iar pompierii s-au luptat mai bine de o oră cu flăcările. Incendiul a pornit de la un scurtcircuit.

În 9 septembrie, pompierii din Timiș s-au confruntat cu un caz mai puțin obișnuit. O haldă de rumeguș înaltă de 6 metri și cu o suprafață de aproximativ 150 de mp a luat foc. Halda era situate în incinta unei ferme din localitatea Oloșag. Pompierii au intervenit cu două autospeciale și au reușit să stingă incendiul în mai puțin de patru ore. Ținând cont de cantitatea mare de rumeguș și inflamabilitatea acestuia, astfel de intervenții pot dura și zile în șir.

Incendiile de vegetație uscată sunt cel mai adesea provocate de proprietarii de terenuri. Pompierii au fost nevoiți să intervină în 57 de astfel de situații.

Pentru a evita izbucnirea unor incendii pompierii au câteva sfaturi pentru timișeni.

Instalarea detectoarelor individuale de fum (câte unul în dormitoare, camera de zi, holuri)poate reduce  reduce la jumătate numărul victimelor incendiilor.

Carburanţii sau alte lichide inflamabile pentru uz casnic se păstrează numai în ambalaje metalice special destinate, închise ermetic, în locuri protejate şi fără a se depăşi cantitatea de 25 l.

Buteliile de gaze nu trebuie așezate în apropierea surselor de căldură ori sub acţiunea directă a razelor solare.

Cgibritele și brichetele nu se lasă la îndemâna copiilor. Acestea nu se folosesc, alături de lumânări sau lămpi de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu/explozie, cum sunt: depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri sau spaţii în care se simte miros de gaz şi altele asemenea;

Arderea resturilor menajere se face doar la distanţe corespunzătoare de locuinţe şi anexe gospodăreşti, asigurându-se supravegherea pe tot parcursul acesteia. Înainte de a părăsi locul de ardere, se stinge cu apă.

O țigară poate declanșa un incendiu, așadar nu este indicat să fumați în pat, când sunteți obosiți sau sub influența unor medicamente. Nu lăsați țigara aprinsă înainte de a părăsi încăperea şi umplți cu apă scrumiera în care se află mucurile înainte de le arunca

Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. Și tot la capitolul lucruri interzise se incadrează și suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor receptori.

Pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător de incendiu sau a unei pături de incendiu.

Pompierii au întocmit această listă și le mai transmit oamenilor că prevenția este mai ușoară decât intervenția.

Articolul precedentWeekend cu ghinion pentru 32 de șoferi din Timiș care au devenit pietoni
Articolul următorCăutat în toată țara și găsit în Timiș. Violator trimis după gratii