19 DECEMBRIE 1989. Rememorăm astăzi a patra zi de proteste anticomuniste de la Timişoara. În acea zi, oamenii refuzau să intre la muncă şi continuau manifestaţiile.

În acelaşi timp, Nicolae Ceauşescu îşi continua vizita în Iran. Soţia sa, Elena, îi trimitea la Timişoara pe mai-marii partidului pentru a acoperi urmele masacrului din zilele precedente.
După două zile în care armata, miliția și securitatea încearcă să reprime fără succes revolta, demonstranții ocupă centrul Timișoarei, din zona Piața Operei.

În dimineaţa de 19 decembrie 1989, muncitorii din fabricile din Timişoara au intrat în grevă, iar forţele de ordine au încercuit întreprinderile. Oraşul era împânzit de trupe ale securităţii, care au deschis focul asupra celor care s-au apropiat de porţile fabricilor. A fost o nouă zi cu morţi, răniţi şi multe arestări.

Cele mai multe întreprinderi din Timișoara își încetează activitatea, se organizează mitinguri de protest, se formulează revendicări. Pe străzile orașului, militarii fraternizează cu revoluționarii și se scandează sloganul: „Armata e cu noi!”.

În acest timp, la ordinul Elenei Ceauşescu, soţia dictatorului, care dorea să şteargă urmele crimelor comise în zilele precedente, câteva zeci de cadavre erau transportate la Bucureşti. Au fost arse la un crematoriu din Capitală. Cenuşa a fost aruncată într-o gură de canal din Popeşti-Leordeni. Operaţiunea ,,Trandafirul” se încheia în noaptea de 19 spre 20 decembrie 1989.

Articolul precedentMai multe școli rămân închise în Timiș și miercuri
Articolul următorUn student al Facultății de Medicină și-a pus capăt zilelor