De ani de zile, ceea ce ar trebui să fie un consens între autorități și locatarii clădirilor istorice din Timișoara, rămâne un război fără câștigători. Pe de o parte, este clar că anumite imobile vechi sunt un  pericol pubic, pentru că elementele  de arhitectură care se desprind și cad în stradă pun în pericol trecătorii. Pe de altă parte, nu doar costurile ridicate ale unei renovări, ci mai ales birocrația extrem de stufoasă, îi descurajează pe cei care doresc să renoveze imobilele în care stau.

Poliția locală aplică amenzi, din păcate la grămadă, fără să faca vreo diferență între imobilele pericol public și cele care au probleme minore de aspect. Și asta cel mai probabil pentru că cei însărcinați cu monitorizarea situației, polițiști locali, nu reușesc să facă diferența între o clădire pericol public și alta unde, din diverse motive, sunt probleme minore legate zugrăveală, tencuială sau alte aspecte care necesită o privire de ansamblu.

Oamenii sunt derutați. Mulți dintre ei vor să facă renovările de rigoare, dar aprobările și birocrația îi decurajează. În plus, se lovesc de o crasă lipsă de transparență, și asta încă de pe vremea fostului primar al Timișoarei, Nicolae Robu. Sunt zeci de amănunte de care nu se ține cont și, din păcate, noua administrație nu pare a face nimic pentru rezolvarea lor. 

În schimb, primarul Domnic Frtiz transmite: “Este o măsură necesară mai ales în cazul clădirilor de patrimoniu foarte degradate care riscă să dispară din cauza lipsei măsurilor de reabilitare. Noi am făcut și un inventar la nivelul zonei centrale – situl Cetate și ansamblul urban Corso – unde avem 193 imobile, dintre care 73 sunt în bună stare sau reabilitate, alte 15 clădiri au autorizație de construire și termen de execuție în curs. 62 dintre clădiri sunt într-o stare proastă și necesită rapid intervenții. Mai ales pentru zona istorică, taxăm lipsa de acțiune, dar venim și cu un instrument de sprijin financiar pentru cei care se pun de acord pentru reabilitarea clădirii istorice în care locuiesc”

Locatarii unor imobile centrale se plâng că nu știu exact în ce categorie le sunt încadrate casele, că nu au instrumentele necesare pentru a demara renovările și că, în plus, clădirile sunt vandalizate periodic, fără ca să fie protejați. 

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentVasile Dîncu: Pensiile militare NU SUNT ÎN PERICOL. Nu vor scădea
Articolul următorLegile Puterii revin la Realitatea Plus. Debut în forță al Alexandrei Păcuraru