Un număr de 15 experţi români şi norvegieni vor colabora pe parcursul acestui an, în cadrul unei iniţiative bilaterale intitulate „Valorificarea culturii urbane prin promovarea moştenirii culturale şi a antreprenoriatului cultural”, care urmăreşte în principal utilizarea patrimoniului multicultural urban existent pentru a promova dezvoltarea locală prin antreprenoriat cultural.

Proiectul este dezvoltat de Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT), în colaborare cu College for Green Development (HGUt), din Norvegia, şi este finanţat din Fondul pentru Relaţii Bilaterale 2014-2021, Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, arată un comunicat de presă al UPT remis, miercuri, AGERPRES.

UPT va organiza în octombrie 2023 o expoziţie mixtă „Cultura urbană versus urbanizarea culturii”, la care se aşteaptă participarea a peste 1.000 de vizitatori, iar cele două instituţii partenere vor realiza un volum care va contribui la promovarea patrimoniului cultural din capitalele europene ale culturii din cele două ţări.

Antreprenoriatul cultural va reprezenta un capitol distinct în acest volum, având în vedere relevanţa sa în sprijinirea regenerării urbane.

Caracterul bilateral al acestei iniţiative se bazează pe armonizarea expertizei UPT cu cea a HGUt prin abordarea sinergiei dintre cultură, educaţie şi tehnică, aspecte care interacţionează permanent în procesul de dezvoltare urbană.

Cele două instituţii participante vor contribui astfel, prin organizarea de întâlniri şi evenimente culturale comune, la punerea bazelor unui parteneriat pe termen lung care va urmări dezvoltarea cooperării în domeniul promovării patrimoniului cultural, îmbunătăţirea cunoştinţelor privind revitalizarea acestui patrimoniu şi a culturii urbane în medii multiculturale.

În perioada 12-16 februarie au avut loc întâlniri bilaterale (mese rotunde şi workshopuri) la sediul partenerului norvegian din Bryne, axate pe schimbul de expertiză norvegiano-român în legătură cu aceste teme de interes.

Echipa de proiect din partea UPT care s-a deplasat în Norvegia a distribuit volumul bilingv (român-englez) editat de Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei – „Timişoara atunci şi acum”, promovând astfel patrimoniul cultural al oraşului de pe Bega în colegiul partener din peninsula scandinavă. 

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentPÂINEA continuă să se SCUMPEASCĂ! Avertismentul îngrijorător al experților: de ce nu există premisele unei ieftiniri
Articolul următorBărbat prins la Timișoara în timp ce transporta migranți