Facultatea de Fizică a Universităţii de Vest Timişoara (UVT) deţine propriul seismometru funcţional, instalat în reţeaua mondială Raspberry shake, echipamentul permiţând monitorizarea în timp real a evenimentelor şi oferind date privind activitatea seismică.

Cu ajutorul seismometrului Raspberry Shake monitorizarea seismică devine uşor de înţeles şi accesat. Prin intermediul platformei online puse la dispoziţie se pot realiza localizări, schimburi de date şi colaborări naţionale şi internaţionale în cadrul reţelei educaţionale de monitorizare seismică.

„Facultatea de Fizică a Universităţii de Vest din Timişoara a funcţionalizat un echipament de primă importanţă în monitorizarea seismelor, în contextul în care siguranţa publică este tot mai mult influenţată de activitatea seismică din ţară şi din plan internaţional regional. Prin această dotare ne aflăm mai aproape de preocupările imediate ale opiniei publice şi punem la dispoziţia cercetătorilor, studenţilor şi publicului date măsurate în timp real prin acest mecanism de suport în activităţile de seismometrie, contribuţie binevenită a fizicienilor Universităţii de Vest din Timişoara”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Universitatea de Vest se alătură astfel, începând de astăzi, la reţeaua seismică educaţională, prin integrarea în reţeaua Raspberry a seismometrului R3687.

Platforma Raspberry shake se poate accesa utilizând link-ul: https://shakenet.raspberryshake.org/apps.

Pe harta Timişoarei (la meniul Station view) seismometrul UVT are denumirea 3D, iar cu 4D este notat cel de la Observatorul Seismologic Timişoara (OST). De remarcat este faptul că sistemele de monitorizare al activităţilor seismice de la Observatorul Seismologic Timişoara şi cel de la Universitatea de Vest sunt singurele din zona de Vest a ţării. Accesarea datelor înregistrate se realizează prin intrarea în meniul Data View, cu ID seismometru UVT: R3687.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentCod portocaliu de viituri pe râuri din patru judeţe; Cod galben de inundaţii pe 23 cursuri de apă
Articolul următorFugarul Arsene, legături de afaceri cu grupul de la Cluj – Cine TREMURĂ după condamnarea baronului PSD