Sărbătoarea de Sânziene este extrem de importantă pentru români. Pe 24 iunie, în fiecare an, creștinii prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care mai poartă numele de Sânziene sau Drăgaica. Ziua este marcată cu cruce roșie în calendar, de aceea conform rânduielilor bisericești, mulți se întreabă dacă se spală de Sânziene sau nu?
Biserica spune clar că în zilele marcate cu cruce roșie nu avem voie să spălăm sau să facem treburi gospodărești. Conform datinilor din folclor, femeile care spală de Sânziene le vor supăra pe acestea, iar ele se vor răzbuna. În plus, gospodinele care nu respectă obiceiurile și care, totuși, vor spăla rufe, vor avea parte de evenimente triste în familie pe tot parcursul anului.
De asemenea, femeile care vor spăla rufe de Sânziene vor atrage numai energii negative și nici parte de noroc nu vor mai avea.
Ce este strict interzis de Sânziene
Se crede că Sânzienele, cunoscute și sub numele de Drăgaica, potențează parfumul florilor și sporește proprietățile curative ale plantelor medicinale. Totodată, ziua de Sânziene reprezintă o zi dedicată celebrării iubirii, fertilității și îmbrățișării dorinței de viață.
Pentru a se asigura că nu au parte de ghinioane, românii sunt îndemnați să urmeze un set de tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi.
Pe data de 24 iunie 2023, toate treburile casnice sunt interzise în această zi sfântă. Nu se face muncă în gospodărie, femeile nu trebuie să spele, să coasă sau să spele rufe. Nu se face muncă nici pe câmp.
Alte tradiții spun că pe 24 iunie nu ar trebui să se împrumute lucrurile. Dacă vor face acest lucru, se crede că au șanse mari să fie victime ale blestemelor și farmecelor.
De sărbătoarea Sânzienelor se respectă și o serie de ritualuri care au legătură cu frumusețea și întreținerea. În dimineața de Sânziene, conform unui obicei străvechi se spune că femeile trebuie să strângă roua de dimineață. Așadar, dacă se spală cu ea pe față, vor rămâne tinere mai mult timp, dar vor fi și mai sănătoase.