17 decembrie este zi de doliu la Timişoara în memoria victimelor Revoluţiei anticomuniste din 1989. În biserici şi la Catedrala Mitropolitană au loc slujbe de pomenire pentru cei care au căzut în ziua în care Armata si Securitatea au deschis focul asupra protestatarilor, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. 

În biserici şi la Catedrala Mitropolitană vor avea loc slujbe de pomenire, iar la monumentele dedicate celor care şi-au sacrificat viaţa pentru libertate vor fi depuse coroane de flori din partea autorităţilor locale şi a asociaţiilor de revoluţionari din Timişoara şi din ţară, potrivit Radio România Actualități. 

După Sfânta lui Liturghie, la Catedrala Mitropolitană va avea loc o slujbă de pomenire a celor care şi-au sacrificat viaţa pentru libertate. La Monumentul Crucificării din Piaţa Victoriei şi la Cimitirul Eroilor vor fi depuneri de coloane de flori şi un parastas la care vor participa membri ai familiilor îndoliate.

În ziua de 17 decembrie 1989, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu, forţele de represiune au deschis focul asupra manifestanţilor, ucigând şi mutilând copii, femei şi bărbaţi. 

ARMATA ȘI SECURITATEA AU TRAS FĂRĂ MILĂ ÎN OAMENI

Oficial, 59 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute au fost rănite. În realitate, au murit 66 de oameni și alți 196 au fost răniți – acesta a fost tributul plătit atunci de Timişoara pentru libertate.

Pentru a-şi motiva intervenţiile în forţă, miliţia a împrăştiat zvonuri potrivit cărora în oraş acţionează „bande de huligani” care devastează vitrinele magazinelor.

Generalul Vasile Milea a cerut intervenţia în forţă a armatei, cu speranţa că astfel mulţimea se va calma. „Demonstranţii să fie serios avertizaţi şi apoi să se tragă la picioare”, spunea el.

După ora 11.00, din ordinul ministrului Apărării Naționale, sunt blocate intersecțiile și principalele căi de acces spre centrul orașului. Se scandează „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!” și „Nu vă fie frică! Ceaușescu pică!”. Militarii desfășurați în zonă intervin în forță împotriva manifestanților.

 

La prânz, după o discuţie avută cu Nicolae Ceauşescu, generalul Milea a anunţat că judetul Timiş este în stare de necesitate şi a solicitat intervenţia armatei. La orele 13:45, același Milea a ordonat telefonic trimiterea pe străzile din Timişoara a unor tancuri de instrucţie cu echipajele constituite din comandant şi mecanic conductor. În faţa acestora au fost ridicate baricade, iar tancurile au fost blocate, unele fiind incendiate.

În după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989 a început operaţiunea „Radu cel Frumos”, adică acţiuni militare specifice stării de război. Potrivit martorilor, în jurul orei 16.00, din clădirea armatei s-a tras primul foc de armă asupra manifestanţilor din piaţa numită acum Piaţa Libertăţii.

După ora 18.00, forțele de ordine deschid focul împotriva tuturor.

VEZI INTREG ISTORICUL ZILEI CARE A ÎNSÂNGERAT TIMIȘOARA AICI.

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 16 decembrie 2023
Articolul următorStrângere de fonduri pentru caravana „România Suverană”. Mii de români au fost ajutați