Primarii din Timișoara – Nicolae Robu, Cluj Napoca – Emil Boc, Oradea – Nicolae Bolojan și Arad – Gheorghe Falcă și-au dat întâlnire la Timișoara pentru a pune bazele Alianței Vestului.

”Alianța Vestului” este un for informal pentru schimburi de idei și experiențe între edilii orașelor în cauză și între administraţiile publice locale pe care le conduc, “dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar și în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg”.

Inițial, acțiunea celor patru primari a fost numită Patrulatera Vestului, însă având în vedere interesul mare pentru proiect, arătat de alte administrații publice locale din această parte de țară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii se va schimba din Patrulaterala Vestului în Alianța Vestului (AVE), pentru a se evidenția caracterul ei deschis.

Am decis să creăm un for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, edilii orașelor în cauză și între administrațiile publice locale pe care le conducem, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar și în domeniile cultura, educație, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg… Ce semnăm astăzi va fi documentul temelie al Alianței Vestului. Vreau să vă spun că în abordarea noastră veți găsi o secțiune ce reprezintă viziunea pe care o avem, argumentele ce au stat la baza inițiativei și o secțiune în care am enumerat obiectivele pe care le urmărim și trebuie să înțelegem că nu sunt liste închise, ci sunt obicetive concrete pe care noi îndrăznim să le nominalizăm din start„, a spus primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă a precizat semnarea pactului care duce la crearea Alianței Vestului are și un mesaj cât se poate de clar.

Alianța Vestului dorește să transmită un mesaj de responsabilitate. AVE salutul roman este asumarea noastră de oameni care vrem să trăim responsabil. Vorbim foarte concret de stabilitate. Acest proiect înseamnă o fundație pentru cele 3 direcții din platforma noastră. Este important când vorbim de obiective să conștientizăm necesitatea. De aceea, întemeindu-ne această platformă, noi, primarii orașelor, Timișoara, Oradea, Arad, Cluj – Napoca asumăm o responsabilitate” a spus primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Primarul Clujului, Emil Boc, a ținut să precizeze că proiectul pus la cale de cei patru edili nu este îndreptat împotriva guvernării de la București.

Aș vrea să vă spun ce NU este această inițiativă. Această inițiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul unitar român. Acest proiect nu este îndreptat împotriva guvernului de la București, ci dimpotrivă, împreună să avem o Românie mai puternică și mai bogată. Niciun stat din lume nu poate fi mai bogat dacă nu are orașe puternice și bogate. Are la bază principiul subsidiarității care este la baza Uniunii Europene și anume ca decizia trebuie sa fie luată de autoritatea publică cea mai apropiată de nevoile cetățeanului. Al doilea lucru este legat de centralizare. Metoda de guvernare prin centralizare este o metodă ce aparține trecutului. Numai așa pot fi avute în vedere toate motoarele de dezvoltare economică. În UE sunt 300 de regiuni. Dacă toate aceste motoare ar funcționa la capacitate maximă, lucrurile ar merge mai bine. Această inițiativă își propune să folosească în interesul României acesate motoare de dezvoltare pentru că vom avea cu toții o Românie mai puternică și mai dezvoltată” a declarat primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.

Odată cu formarea acestei alianțe, primarii speră să poată atrage fonduri europene de care să beneficieze administratiile locale.

Scopul nostru este ca punând împreună forțele și energiile noastre să facem ca orașele noastre să fie mai prospere. Credem ca cele 4 orașe aliate, acționând în comun, să fie mai accesibile și atractive pentru investiții din fonduri europene. Unul dintre obiectivele imediate este să constituim o Asociație de Dezvoltare Interregională care să fie un partener al Guvernului pentru ca în exercitiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important și credem că suntem un partener care poate fi luat în calcul pentru un astfel de proiect pilot în România. Credem că împreună suntem atractivi pentru oameni. Conectarea mai bună dintre cele 4 orașe rutier, feroviar și din punct de vedere al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar ne propunem să fie un baraj pentru migrarea românilor în Europa. Studiile arată ca o bună parte din români optează pentru o migrație internă. Această dezvoltare economică pe care o urmărim ne propunem să fie un factor de atracție pentru că cei care caută un viitor mai bun să îl gasească în România. Vom extinde modelele de bună practică între noi, dacă ceva funcționează bine la Timișoara va fi preluat de Oradea și așa mai departe. Și în felul acesta să recuperăm întârzierile pe care le avem„, a precizat primarul din Oradea, Ilie Bolojan.

Asociația amintită de Ilie Bolojan ar putea fi constituită în primăvara lui 2019.

Printre obiectivele asumate de Alianța Vestului se numără: îmbunătățirea radicală a mobilității între cele 4 orașe; accelerarea implementării proiectului autostrada Transilvania; susținerea și urgentarea proiectului Via Carpathia; susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara- Belgrad; dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru orașe; dezvoltarea unei rețele de transport public inter regional și intraregional; creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan; susținerea legii parteneriatului public privat pentru proiecte de infrastructură, construirea a două spitale regionale, unul la Cluj și altul la Timișoara.

Articolul precedent500 de locuri de parcare, ocupate de rable abandonate
Articolul următorCeața deasă a dus la producerea unui accident. Șofer fugar