Sunt tineri, ambițiosi și și-au pus în gând să redea strălucirea de altă dată monumentelor din județul Timiș și din Banat. Proiectul început de o mână de tineri a ajuns însă în finala Galei Naționale a Voluntarilor.

De când a luat ființă la începutul acestui an, Ambulanța pentru Monumente, pentru că despre ea este vorba, a reușit să repare Moara Îndărătnică de la Perete, cea mai veche din complexul de la Rudăria, unic în Europa, apoi s-au preocupat de salvarea Bisericii de Lemn de la Jupânești, iar recent au făcut o intervenție și la Cula de la Banloc.

Proiectul nostru se bazează pe voluntariat și implicarea comunităților locale, pe care le vom sprijini în realizarea intervențiilor. Ambulanța pentru monumente Banat își propune să facă proiecte de punere în siguranță și intervenție de urgență, având scopul mai degrabă de a resuscita, aidoma personalului medical dintr-o ambulanță, prelungind și salvând astfel viata unui monument și pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare. Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este cel de responsabilizare socială a tinerilor, pregătirea viitorilor arhitecți și co-interesarea și mobilizarea comunităților în prezervarea și valorificarea patrimoniului imobil ca marcă a identității lor culturale„, spuneau reprezentanții Ambulanței pentru Monumente când au pornit la drum.

Votul pentru Ambulanța pentru monumente este deschis până în 12 decembrie, și îi puteți vota păe tineri AICI.

Ambulanța pentru Monumente Banat s-a născut în 2018, fiind un proiect finanțat din Timbrul de Arhitectura de către Ordinul Arhitecților din România. Proiectul este coordonat de catre Asociația pentru Patrimoniu Activ- PACT în parteneriat cu Asociația Monumentum, cea care a dat naștere acestui proiect în Transilvania, Facultatea de Arhitectura și Urbanism Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultura Timiș și Direcția Județeană pentru Cultură Caras-Severin.

Articolul precedentUnde se duc brazii după sărbători
Articolul următorAccident mortal lângă vama de la Cenad