Odată cu sosirea toamnei, resturile vegetale rămase pe câmp constituie o problemă pentru agricultori. Soluția nu constă însă în incendierea miriștilor.
În ultima vreme numărul incendiilor de vegetație uscată provocate de cei care dau foc la miriști a crescut. Așa se întâmplă însă în fiecrae an, în această perioadă. Incendiile scăpate de sub control pot avea însă urmări foare grave, existând pericolul ca ele să se extindă în zonele locuite.
“Facem un apel către cetăţeni să nu dea foc miriștilor, deşeurilor menajere sau vegetaţiei uscate, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate şi să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului. De asemenea, în cazul arderilor în locuri special amenajate, îi atenţionăm pe cetăţeni să ia măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate, prin supravegherea permanentă a arderii şi prin stingerea jarului după încheierea activităţii.” Se arată într-un comunicat al Găzii de Mediu.
Conform legislației în domeniul protecţiei mediului este interzisă arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de câtre persoane fizice sau juridice, fără acceptul autorităţilor. Totodată, trebuie înștiințate serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Amenzile pentru cei care nu respectă aceste reguli sunt usturătoare. De la 3.000 până la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi între 25.000 şi 50.000 lei, pentru persoane juridice.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepţionale (carantină fitosanitară, sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului
– Permis de lucru cu focul de la primărie (obţinerea permisului de lucru cu focul se face după ce proprietarul terenului a primit acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.)
Totodată, înainte de începerea lucrărilor de incendiere a vegetaţiei uscate, vor fi comunicate data, intervalul orar şi locul în care se intenţionează efectuarea acestor lucrări, la ISUJ şi la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, şi va fi informat Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al localităţii.