Administraţia Bazinală de Apă Banat a finalizat igienizarea tronsoanelor cursurilor de apă, din județele Timiș și Caraș-Severin, respectiv ale Canalului Bega, râului Timiș, ale râurilor Bârzava, Sebeș și Cerna. Pe Bega, în zona unde canalul traversează Timişoara s-au adunat 50 de metri cubi de deşeuri.

Au fost îndepărtate depozitele necontrolate de deșeuri apărute pe maluri, respectând măsurile speciale de protecție sanitară impuse în această perioadă. Angajații ABA Banat au intervenit și cu utilaje proprii, pe luciul de apă, când situația a impus-o.

Astfel, în albia Canalului Bega, pe sectorul Uzina Hidroelectrică Timișoara-pod Modoș (intravilan Timișoara) s-a intervenit cu ambarcațiunea de intervenție “Lugojel” și cu un utilaj modern, multifuncțional pentru cosit vegetația și adunat deșeurile din albie. Au fost strânse 50 mc de deșeuri. La această acțiune de igienizare a cursurilor de apă au participat 30 de angajați ai Sistemelor hidrotehnice Bega, Lugoj, Reșița și Caransebeș.

Totodată, Administrația Bazinală de Apă Banat își continuă lucrările de întreținere a albiei cursurilor de apă, stabilite prin Planul de Gospodărire a Apelor aprobat pe anul în curs. De la începutul anului 2020 se efectuează lucrări specifice de asigurare a capacității de tranzitare a debitelor pe diverse cursuri de apă, atât din județul Timiș, cât și din județul Caraș-Severin.
Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș au desfășurat lucrări de decolmatare pe pârâul Bârzava Moartă (intravilan localitatea Gătaia) și pârâul Teba, afluent al Begăi Mici (intravilan localitatea Diniaș). În aceste locații, lucrările au fost finalizate deja. Sunt însă lucrări de decolmatare în desfășurare, și anume: pe pârâul Șurgani (pe 600 m în zona localității Chevereșul Mare), pe pârâul Mociur (pe 600 m în zona localității Șuștra), pe pârâul Hăuzeasca (intravilan localitatea Fârdea), pe Valea Sculea (intravilanul localității Voiteni) și pe pârâul Zopana (intravilanul localității Dumbrava). Se estimează ca acestea să se finalizeze la sfârșitul trimestrului al III-lea.

„Administrația Bazinală de Apă Banat gestionează calitativ și cantitativ resursele de apă din spațiul hidrografic Banat incluzând întreținerea albiilor și malurilor cursurilor de apă. Prin aceste lucrări specifice asigurăm apărarea cetățenilor în caz de inundații. Implicarea fiecărui cetățean în menținerea apelor curate ajută bunul mers al lucrărilor de decolmatare a albiilor, prin urmare îndemn din nou la responsabilitate, împreună și fiecare în parte”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Articolul precedentRecomandări legate de deplasarea la cumpărături în stare de urgență
Articolul următorMașină în flăcări la Timișoara