Rezultatele de la Evaluarea Națională 2024 plasează județele București, Cluj și Brăila în topul celor cu cele mai multe medii peste 5 la examenul de la finalul clasei a VIII-a, potrivit edupedu.ro Ministerul Educației a publicat rezultatele obținute de absolvenții gimnaziului la primul examen cu miză din viața școlară.

Notele pe care elevii le-au aflat astăzi sunt rezultatele inițiale de la Evaluarea Națională, înainte de contestații.

Cele mai multe medii peste 5 la Evaluarea Națională 2024 au fost obținute în județele București, Cluj și Brăila. La polul opus, cele mai puține medii peste 5 vin din județele Vaslui, Călărași, Caraș-Severin.

Spre comparație, anul trecut județele cu cele mai bune rezultate au fost Cluj, Brăila și Prahova, iar cele mai puține medii peste 5 au venit din Vaslui, Călărași și Teleorman.

Imagine

Sursa foto: edupedu.ro

Doar 65 de absolvenți de gimnaziu au luat media 10

„65 de absolvenți de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10 (zece), față de 429 (anul trecut) și 221 (în anul 2022)”, transmite Ministerul Educației.

Cu referire la numărul total al mediilor de 10, în București sunt cele mai multe medii maxime: 28 candidați au luat media 10 la ambele probe scrise. Pe locul al doilea este județul Iași, cu 7 de medii de 10, iar pe al treilea loc este județul Cluj (6 de medii maxime).

Spre deosebire de anul trecut, numărul candidaților cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 a scăzut cu peste 84%. Anul trecut, Bucureștiul a condus clasamentul mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2023 cu 94 de elevi care au luat medii maxime. În 2023, raportat la numărul mediilor de 10, pe locul al doilea a fost județul Iași, cu 28 de medii de 10, iar pe al treilea loc a fost județul Cluj (24 de medii maxime).

Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024 – înainte de contestații

Elevii care nu sunt mulțumiți de rezultatele obținute pot depune contestații la centrele de examen sau le transmit electronic, în zilele de 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00).

Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.

 

Articolul precedentGheorghe Piperea, europarlamentar AUR: „Casa familială și dreptul la locuire sunt indicative și ancore ale dreptății sociale și ale demnității umane”
Articolul următorMinistrul Transporturilor a anunțat că Valea Oltului va fi închisă traficului rutier timp de o lună