Feluri principale, garnituri, deserturi sau băuturi, orice preparat poate intra în concurs. Rețetele pot fi învățate din familie, descoperite în vechi cărți de bucate sau preluate de la gospodarii legați de tradiție. Condiția de bază este însă ca ele să fie autentic bănățene.  Concursul este un proiect al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană şi al Asociaţiei CRIES-Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare.

Reţetele se înscriu în concurs în perioada 6 – 30 septembrie 2018, prin poştă sau via e-mail. Criteriile de selecţie sunt specificitatea regională a reţetei, folosirea ingredientelor naturale, relevanţa reţetei pentru una dintre comunităţile din Banat sau capacitatea acesteia de a evoca multiculturalitatea bănăţeană, precum şi creativitatea şi abordarea originală demonstrate de participanţi.

“Concursul este parte dintr-un proiect mult mai amplu care va culmina, în 2021, cu un festival culinar deosebit dedicat gastronomiei tradiționale a Banatului. Gastronomia face și ea parte din cultură și contribuie la identitatea unei țări sau regiuni”, a declarat Simona Neumann, director executiv Asociația Timișoara Capitală Culturală Culturală Europeană 2021.

Până în 5 octombrie juriul proiectului, compus din bucătari, experţi în gastronomie, membri ai Asociaţiilor Timişoara Capitală Culturală Europeană şi CRIES, selectează 3 reţete câştigătoare, care vor fi gătite şi degustate în cadrul evenimentului de premiere din 10 octombrie.

Concursul este deschis tuturor celor pricepuți sau nu, dar pasionați de gastronomia bănățeană. Pentru noi este o mare șansă să punem, în contextul de capitală culturală europeană, focusul pe acest tip de patrimoniu.” a precizat Mirela Vențan, coordonator al proiectului.

O cerinţă opţională a competiției îi provoacă pe bănăţeni să creeze propriul documentar: fie o scurtă înregistrare video cu bucătarul, fie o fotografie a unei reţete din caietul de bucate al mamei, o descriere antropologică a mâncării respective din zona Banatului.

Articolul precedentVacanta unui sarb intrerupta de politistii de frontiera din Timis
Articolul următorTrasee modificate pentru mijloacele de transport în comun, în Timișoara