Chiar dacă vremea a devenit mult mai rece decât în frumoasele zile de toamnă târzie de până acum, o plimbare la sfârșit de săptămână în localitățile din imediata apropiere a Timișoarei poate fi o variantă încântătoare de petrecere a timpului liber.

La Remetea Mare puteți face un popas pentru a admira și fotografia, din exterior, conacul aflat chiar la intrarea în localitate. „La 1820 baronul Ludovic Ambrozy a construit un conac (castel) care s-a păstrat și azi. La 1848 acest conac a servit drept spital de campanie.”, se arată pe siteul primăriei din localitate.

Conacul a fost construit peste vestigii străvechi, existente în zonă.

„Este unul dintre grindurile din zonă, iar aceste grinduri întotdeauna adăpostesc situri arheologice interesante, pentru că pe ele s-au născut acele teluri sau culturi care în vremurile istorice s-au suprapus. Când vorbim despre Remetea ne gândim la o eremita sau la o mănăstire ale cărei ruine se găsesc, cumva, neconfirmate de arheologi, dar prin arătură afli bucăţi de ceramică şi marmură. Acest conac parcă are cea mai frumoasă poveste. Contele Ambrozy are şi el o personalitate interesantă, nu ştim precis originea, dar ştim că la un moment dat a pierdut conacul la jocul de cărţi şi scos la mezat, iar în perioada interbelică l-a cumpărat statul român, apoi a fost vândut unei alte familii ai cărei urmaşi au intrat în posesie, după 1990, dar care l-a vândut unei alte familii, care nu ar mai avea nicio legătură din punct de vedere al poveştilor, cu acest conac”, spune Ioan Gropşian, de la Asociația Ariergarda.

Nu departe de Remetea se află Parcul Dendroloic de la Bazoșu Nou care, deși își arată mai degrabă splendoarea primăvara și toamna, poate fi vizitat și în anotimpul rece, pentru o plimbare în aer curat.

La Ianova, tot în zonă, puteți vedea lacul de acumulare și sp vp umpleți câteva sticle cu apa din fântâna aflată la margicea satului și despre care localnicii spun că este cea mai curată din Banat.

Iar daca excursia se prelungește și vi se face poftă de mâncare, aveți în zonă cel puțin două localuri renumite pentru mâncarea bună și atmosfera deosebită.

Articolul precedentA crescut numărul turiștilor care vizitează Mehedințiul
Articolul următorZILE LIBERE în 2020, potrivit calendarului sărbătorilor legale!