Prima zi de scoala a inceput cu zâmbete și bucurie pe chipurile copiilor, însă la un liceu din Timișoara a adus și o grevă a profesorilor.

Dascălii de la Liceul Nikolaus Lenau au decis să intre în grevă japoneză, aratandu-și astfel nemulțumirea față de aberația din OUG 9/2018 care prevede că la școlile cu predare in limbile minorităților naționale, orele de limbaa și literatura rommână să fie predate de profesori calificați în acest domeniu. Aceasta în condițiile în care profesorii învățători de la Lenau au dublă specializare.

Învățătorii spun că:

1. Măsura este abuzivă întrucât noi, învățătorii, suntem privați de dreptul de a preda limba română, cu toate ca examenele absolvite și pregătirea noastră ne îndreptățesc să o facem.

2. Măsura contravine principiului eficienței din Legea Educației, în baza căruia se urmărește obținerea de rezultate educaționale maxime, prin gestionarea resurselor existente. Astfel, deși pentru educarea elevilor din învățământul primar există resursa unor învățători formați în acest scop. Ordonanța în mod voit deleagă atribuțiile de predare unor persoane fără calificare specifică

3. Noi, învățătorii, suntem singurii calificați și pregătiți, din punct de vedere științific și metodic să predăm orele de limba română în maniera integrată; profesorii înlocuitori, în schimb, nu au fost formați spre a susține ore la învățământul primar și nici pentru a preda respectând principiile noului curriculum național.

4. Măsura este discriminatorie întrucât atât noi, învățătorii la secția germană, cât și colegii noștri, învățători la secția română, am parcurs aceleași studii și deținem aceleași calificări. Însă prin faptul că doar nouă, la secțiile străine, ni se interzice să mai predăm orele de limba română, este creat în mod nejustificat un regim profund discriminatoriu.

5. Măsura contravine principiului echității din Legea Educației, în baza căruia accesul la învățare se realizează fără discriminare. Astfel, doar elevii din clasele cu predare în limba română, nu și cei de la secțiile cu predare în limbile minorităților, mai pot beneficia de expertiza unor învățători formați pentru învățământul primar și cu experiență în predare integrată sau pe baza de proiecte.

Și celelalte școli cu predare în limbile minorităților naționale din Timișoara au anunțat că vor urma aceeași forma de protest.

Articolul precedentȘcoli cu probleme în Timiș la începutul cursurilor
Articolul următorTânără atacată în propria casă de un tâlhar în Timiș