ANM a transmis o informare meteo de ploi și intensificări ale vântului, valabilă de duminică, ora 10.00, până marți, ora 12.00 în cea mai mare parte a țării, un cod galben de vânt pentru Banat și Carpații Meridionali până luni la prânz și un al cod galben de polei în Moldova până luni seară. 

De asemenea, pentru județele Brăila, Buzău, Galați, a fost emisă astăzi o avertizare nowcasting valabilă până la ora 12.00, în care se va semnala local burniță care depune polei.

Potrivit informării meteo, în cea mai mare parte a țării, vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.

La munte, la altitudini mai mici de 1800 m, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40…60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

În prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum și cu intensificări ale vântului.

Primul codul galben avertizează că, de duminică, ora 16.00, și până luni, ora 12.00, în Carpații Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70…90 km/h, iar îndeosebi la peste 1800 m, rafalele vor depăși 100…120 km/h, spulberând zăpadă. În Banat, rafale vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

Potrivit celui de-al doilea cod galben, de duminică, ora 12.00, și până luni, ora 20.00, în Moldova, temporar, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și burniță, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord și centru.

 

Sursa: Realitatea de Prahova

Articolul precedentAccident mortal între Reșița și Timișoara. Victima, neidentificată
Articolul următorUn nor saharian ajunge peste România – Anunțul de la Ministerul Mediului