A șaptea ediție a festivalului internațional de literatură de la Timișoara a început cu un eveniment deja tradițional, însă în Piata Unirii.

Sute de timișoreni, de toate vârstele, alături de reprezentanți ai autorităților județene sau ai Penitenciarului Timișoara au deschis Litvest 2018 prin „Pătura care citește”. Festivalul din acest an are invitați de pe trei continente, iar la evenimentul din Piața Unirii aceștia au citit texte în limbile originale din țările de preoveniență ale invitaților, iar elevii din piață au fost cei care au citit traducerile.

Cei care nu au citit traducerile au venit de acasă cu volume din genuri diferite, s-au așezat pe pături sau pe brâul de beton din piața și au citit mângâiați de razele soarelui.

Este vorba de a șaptea editie Litvest care propune și câteva concepte noi. Nu facem doar o altă ediție, încercăm să inovăm și mai cu seamă să grupăm câteva dintre brand-urile Bibliotecii Județene Timiș sub o umbrelă. Este vorba despre lecturi aprinse, de o nouă colaborare, într-un nou format cu Timișoara Bikers, e vorba de pătura care citește, care are loc cu participarea tuturor invitaților la festival, de pe trei continente. Este vorba despre faptul că anul acesta avem un invitat simbolic, un poet timișorean, Dan Emilian Roșca, care a murit. Vom avea această inițiativă și la anul, cumva de a readuce în memorie figuri definitorii ale Timișoarei literare, și vom încerca să punem și literatură și scriitorii în lumini cât mai inedite pentru că până la urmă ține de o încercare de a ilustra prin expresivitate arta și nu prin discursuri ex-catedra… Pătura care citește înseamnă un picnic urban de lectură. Autorii vor citi textele în limbile în care au fost scrise, și fiecare autor va fi dublat de lectura unui elev, al unei personalități, a unui cetățean al Timișoarei. E o altă inițiativă de a pune față în față cititorul si scriitorul„, a declarat managerul Bibliotecii Județene Timiș, Tudor Crețu.

Litvest va continua până sâmbătă și le rezervă timișorenilor mai multe suprize.

Iată programul complet al evenimentului.

Miercuri, 26. 09

Ora 18, FotoSinteză, retrospectivă fotografică a lecturilor publice marca B.J.T., Secția de Arte „Deliu Petroiu”, Bastion Theresia, corp A.

Joi, 27. 09

Ora 11, Literatura intră-n joc. Lecturi și dialoguri în licee.

Ora 18:30, LiteraTura TM, în colaborare cu Societatea de Transport Public Timișoara. O redescoperire literară a orașului, a „stațiilor”/ reperelor sale literare. Punct de pornire: Piața Libertății.

Vineri, 28. 09

Ora 11, Masa de lucru, actori cooordonați de către Claudiu Dogaru, vor recita fragmente din creația invitaților la LitVest 2018. Pe strada Vasile Alecsandri vor fi amplasate mese de scris și rafturi cu cărți.

Ora 19, Lecturi aprinse. Texte putere, Piața Unirii, intrarea dinspre str. V. Alecsandri. Lecturi în faruri de motocicletă, un nou format în colaborare cu Timișoara Bikers.

Sâmbătă, 29. 09

Ora 22, BlackOut, text-concerto Blazzaj. Concep/rt experimental, cu inserturi literare. Reflektor Venue, Bd. Liviu Rebreanu colț cu Calea Șagului.

Articolul precedentIncendiu violent în apropiere de Timișoara
Articolul următorDescoperire macabră într-un cartier din Timișoara