Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Costel Alexe, a declarat, joi, că ministerul pe care îl conduce susţine trecerea din administrarea publică a statului român în administrarea publică a municipalităţii timişorene a Pădurii Verzi, pentru ca obiectivul să fie parc natural în adevăratul sens al cuvântului.
Costel Alexe a afirmat că, după ce ministerul va rezolva problemele tehnice la Ministerul Justiţiei, iar pădurea va intra în administrarea municipalităţii, Primăria va găsi resursele financiare pentru trasarea aleilor, montarea băncilor din lemn şi a surselor de iluminat, precum şi pentru amenajarea pistelor pentru biciclete.
„În acest moment, discuţia se rezumă la avizul pe care trebuie să-l mai primim de la Ministerul Justiţiei, pentru transferarea de la Romsilva în administrarea publică locală, valabilă pentru mai multe judeţe. În discuţia cu Ministerul Justiţiei trebuie să spunem cât din această pădure (peste 600 de hectare – n.r.) va trece la administraţia publică locală să o amenajeze ca parc. (…). Eu am discutat cu cei de la Romsilva să identifice în toate judeţele României păduri care nu au fost de recreere sau nu au funcţionalitate de pădure-parc, să putem da drumul la amenajări silvice, pentru că astfel vom reuşi să facem acest lucru pentru comunităţile României, nu doar pentru marile oraşe”, a detaliat, într-o conferinţă de presă la Timişoara, Costel Alexe.
Ministrul MMAP a mai afirmat că în luna august speră să se finalizeze procedurile cu Ministerul Justiţiei privind transferul pădurii de la Romsilva la municipalitate.
Finanţarea pentru aceste amenajări din Pădurea Verde ar putea veni şi pe fonduri europene, în contextul în care Comisia Europeană are deschiderea ca atenţia asupra pădurilor să se mute de pe latura economică pe cea de conservare a biodiversităţii şi recreerii.
„Vom readuce la Timişoara Pădurea Verde. Este o frustrare a timişorenilor că de atâta timp ea nu ne aparţine. Noi am realizat un plan, că în momentul în care va fi transferată de la Romsilva la municipalitate, va deveni pădure-parc. Vin şi acum cu angajamentul ferm al municipalităţii de a investi atâta cât este necesar pentru a pune în valoare o asemenea comoară pe care Timişoara o are ca moştenire. Suntem pe procedură şi sper să facem cât mai curând inaugurarea transferului pădurii”, a explicat primarul municipiului, Nicolae Robu.
Primăria Timişoara are acum în administrare 50,5 hectare din Pădurea Verde, plus alte 6,5 hectare pe care este amenajată Grădina Zoologică.
Reprezentanţii municipalităţii insistă de mai mulţi ani să primească în administrare Pădurea Verde, în suprafaţă de peste 628 de hectare, pentru dar a-i da o utilitate mai mare, transformând-o într-un parc.