Pentru următoarele trei zile Timișoara este capitala inventicii românești. Sute de invenții sunt expuse în cadrul celei de-a cincea ediții a Salonului Internațional de Invenții și Inovații.
La ediția din acest an au venit expozanți din țara și din alte 5 țări, cu invenții din 22 de domenii de activitate, predominând cele din electronică, IT sau agricultură.
Unul dintre inventatori a adus la Timișoara un motor antigravitațional centrifugal, care poate fi instalat pe mașini electrice, elicoptere, avioane sau chiar rachete spațiale, ce ar ajuta la reducerea greutății vehiculelor. De asemenea, printre exponate se mai află un nou sistem de împământare pentru paratrăznete.
„Este un nou țăruș electro de împământare care o protecție anticorozoivă și garantăm că are o durată de viață mult mai mare decât ce este acum pe piață. Este un alt tip de element pentru protecția instalațiilor de paratrăznet și a celor de legare la pământ, mai bun, mai eficient. E făcut din oțel zincat, la care noi am realizat conexiuni ferme, în fiecare s-a pus bitum, și garantăm protecția pe 100 de ani minim, chiar dacă partea exterioară este corodată„, a declarat inventatorul Pavel Ștefan, reprezentant al Universității Politehnice din Timișoara.
Printre exponate și-a mai făcut loc un filtru de aer care scade consumul de combustibil la autoturisme cu până la 12%, un îngrășământ magnetic cuantic ce ajută la creșterea producției prin scăderea radioactivității din sol sau câteva soiuri noi de plante, aduse atât din țară, cât și din Republica Moldova.
„Am adus și anul acesta peste 300 de invenții din 22 de domenii de activitate, invenții din 6 țări. Sunt vecinii noștri unguri, sârbi, avem invenții din Muntenegru, din Germania, avem 52 de invenții din Republica Moldova și invenții de la noi din țară și multe, și de mare valoare, din Timișoara. Pot să remarc în acest sens Universitatea Politehnică din Timișoara, care a venit cu 20 de invenții, din care câteva sunt de top mondial…Universitatea de Vest a venit cu un tablou încălzitor electric, cu un sistem de producere a apei calde de la soare. Avem soiuri de goji, de tomate, de tot felul de plante majoritatea aduse din Republica Moldova. Sunt 22 de clase, predominant sunt electricele, mecanică, electronică, IT, transporturi, contrucții instalații, și în agricultura foarte multe„, a spus la deschidere Remi Radulescu, președintele Societății Inventatorilor din Banat, gazda evenimentului.
La Salonul de la Timișoara este prezent și cel mai tânăr inventator din România, un copil de numai 3 ani, Elian Fărcaș, care a creat din joacă un lansator de baloane cu spumă. Tânărul este fiul inventatorului hunedorean Adrian Fărcaș, cel care în această primăvară a câștigat o medalie de aur la Salonul de Inventică de la Geneva.
„În primăvara aceasta stropeam grădina cu vermorelul. În momentul în care am terminat, am pus vermorelul pe trotuar. În el mai rămăsese o anumită cantitate de aer pentru că soluția o dădusem toată. Si copilul făcea baloane pe trotuar din săpun cu un dispozitiv sub forma de cerculeț. Când a văzut vermorelul, a pus mâna pe el, l-a băgat cu vârful în săpun, a apăsat pe buton și a început să facă baloane. Dintr-o simplă joacă a apărut invenția„, a spus Adrian Fărcaș.
Salonul de Inventii și Inovații este deschis până vineri, iar intrarea este liberă. Timișorenii pot urca la primul etaj al Casei Tineretului pentru a vizita și un muzeu al premierelor bănățene.