La Universitatea de Vest, în Campusul Nokia, la Experimentarium și la Observatorul Astronomic au loc în data de 28 septembrie o serie de evenimente care marchează ”Noaptea Cercetătorilor”.

Deschiderea oficială a evenimentului are loc la Universitatea de Vest din Timișoara, în Amfiteatrul A01, de la ora 16.00.

Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara își va deschide porțile la orele 17.00, iar curioșii pot vedea experimente științifice. Tot aici, cele mai bune desene și fotografii cu tematică științifică vor fi premiate în cadrul unui concurs destinat elevilor.

Experimentarium va fi, de la ora 19.00, gazda demonstraților științifice spectaculoase cu lumină, energie și magnetism.

De la ora 21.00, timișorenii sunt invitați să privească cerul prin instrumentele specializate de la Observatorul Astronomic și de la cluburile astronomilor amatori „Antares” și „Altair”.

De asemenea, “Noaptea Cercetătorilor Europeni” va fi găzduită și de Nokia Campus Timișoara cu ateliere și standuri interactive, experimente de fizică, chimie, biologie, arheologie, roboți și dispozitive electronice uimitoare, drone, vehicule ghidate automat și multe altele. Iar la final, organizatorii au pregătit o tombolă și concursuri cu premii și multe surprize.

Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA), și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Prima ediţie a avut loc in 2005, iar de atunci și până în prezent evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetătorilor ofera oamenilor de știință posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor inedite.

Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale. Ediția din 2017 a atras peste 35.000 de vizitatori în România. Pe termen lung, evenimentul atrage noile generații către munca de cercetare și activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene, și creste respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor.

Articolul precedentTânăr dat în urmărire națională prins la Timișoara
Articolul următorAccident violent în Timiș. Doi oameni prinși între fiarele mașinilor