Oamenii de știință din Suedia au creat un fluid numit combustibil solar termic, care poate stoca energia din razele solare timp de aproape două decenii și o poate elibera sub formă de căldură, relatează CNN.

Lichidul este de fapt o moleculă dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia.

Această moleculă este compusă din carbon, hidrogen și azot, iar atunci când este atinsă de lumina soarelui, face ceva neobișnuit: legăturile dintre atomii săi sunt rearanjate și se transformă într-o nouă versiune energetică, numită izomer.

„Combustibilul termic solar este ca o baterie reîncărcabilă, dar în loc de electricitate, este încărcată cu lumină solară și eliberează căldură la cerere”, spune Jeffrey Grossman, un inginer care lucrează cu astfel de materiale la MIT (Massachusetts Institute of Technology), potrivit NBC.

Energia solară este astfel captată între legăturile chimice puternice ale izomerului și rămâne acolo chiar și atunci când molecula se răcește până la temperatura camerei.

Când e nevoie de căldură, noaptea sau în timpul iernii, fluidul este pur și simplu atras printr-un catalizator care readuce molecula la forma sa originală, eliberând energia sub formă de căldură.

„Energia acestui izomer poate fi acum stocată până la 18 ani”, spune cercetătorul Kasper Moth-Poulsen, de la Universitatea Chalmers.

„Când venim să extragem energia și să o folosim, obținem o creștere a căldurii chiar mai mare decât am îndrăznit să sperăm,” adaugă el.

Articolul precedentAvertizare now casting pentru Timiș și alte județe din vest
Articolul următorMeci periculos la Arad. Jandarmii timișoreni, trimiși în ajutor