Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu au discutat, astăzi, cu sindicaliștii din Educație, în încercarea de a dezamorsa conflictul din Educație care ține deja de 10 zile. Discuțiile au avut loc după ce liderii Coaliției s-au întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, pentru a se pune de acord asupra noului pachet de propuneri.

Noua ofertă convenită la solicitarea lui Klaus Iohannis este ca Guvernul și coaliția să-și asume o creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4000 de lei în următorii trei ani, începând cu o primă majorare de 30%, anul acesta.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, a anunțat Guvernul.

Marile federații din Învățământ au anunțat, miercuri, înaintea întâlnirii de la Cotroceni dintre președinte și liderii politici, că nu acceptă varianta propusă marți de Klaus Iohannis, de a renunța la protest fără a obține o creștere imediată a salariilor cu 25%.

În plus, sindicatele cer emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării valabilă pentru anul viitor, salariul profesorului debutant este egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie, de circa 4.000 de lei.

Articolul precedentSindicaliștii de la Sanitas Timiș strâng semnaturi pentru declanșarea grevei
Articolul următorAccident grav pe șoseaua Timișoara-Moravița: trei răniți, printre care un copil