Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate –  Biroul de Combatere a Traficului de Migranți au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș, Arad și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și  trafic de migranți.

Activitățile au fost desfășurate în baza unui acord comun de anchetă încheiat  de către autoritățile din Germania, Serbia și România.

În perioada 2022 – 2023, mai multe persoane de naționalitate română și turcă, sub coordonarea din exteriorul țării a unor cetățeni turci și sirieni, au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană), pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania.

Astfel, pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, recrutarea din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și  găzduirea temporară în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei  de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania.

Aceste celule infracționale au fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupării fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia.

În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, în scopul dobândirii unor câștiguri materiale  importante, într-un termen scurt, au aderat la grupul infracțional organizat au dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.

Pe palierul organizatoric liderii grupului infracțional organizat, au introdus ilegal migranți, în România, au recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și au procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații din municipiile Timișoara și Arad, prin închirierea unor spații sau utilizarea unor reședințe ale membrilor grupului, identificarea și utilizarea mijloacelor optime de transport în Germania prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară, atât prin utilizarea unor conducători auto profesioniști și disimularea în mijloacele de transport ale acestora, cât și prin trecerea migranților pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere ale frontierei de stat a României (cunoscută ca fiind zona verde).

Pe parcursul documentării cauzei, pe teritoriul României au fost identificați  peste 300 de migranți traficați.

Pentru fiecare transport au fost percepute persoanelor vătămate sume cuprinse între 4.000 și 10.000 de euro, în funcție de segmentul de traficare (de exemplu, din România pentru Germania au fost percepute sume cuprinse între 4.000 și 5.000 de euro).

Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, suspecții au  utilizat autovehicule pe post de antemergător, șoferii implicați fiind instruiți și coordonați, în permanență, de către organizatorii transporturilor, prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor (cheltuieli ocazionate de consumul de combustibil, de achiziționarea vinietelor sau a alimentelor pentru migranți).

De asemenea, membrii grupului infracțional organizat au  utilizat autovehicule închiriate sau cumpărate special pentru îndeplinirea scopului infracțional, în numele unor persoane terțe, sau prin utilizarea unor documente falsificate, iar  de cele mai multe ori, persoanele traficate au fost transportate în condiții de risc, prin supraaglomerarea sau lipsa de ventilație a spațiilor disimulate.

În ceea ce privește găzduirea, suspecții au identificat locații, utilizate pentru adăpostul temporar al migranților, în momentul imediat al accederii ilegale pe teritoriul României, din Bulgaria sau Serbia.

Locații de tip safe-house (supraaglomerate, fără posibilitatea de respectare a unor reguli elementare de igienă sau de prevenire a răspândirii unor afecțiuni medicale) din municipiul Timișoara și Arad au fost închiriate, gestionate și schimbate periodic, în vederea îngreunării descoperirii activității infracționale.

Pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost depistați mai mulți migranți  și au fost identificate și ridicate autoturisme de lux și sume de bani în euro.

Nouă persoane vor fi aduse pentru audieri la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Concomitent, pe teritoriul  Germaniei au fost efectuate două percheziții domiciliare și au fost puse în aplicare două mandate de aducere,  suspecții fiind audiați  la sediul Bundespolizeiprasidium Potsdam.

Totodată, în Serbia, a fost efectuat un control într-o locație de tip safe-house, utilizată de grupul infracțional organizat pentru adăpostirea temporară a migranților.

La activitățile desfășurate pe teritoriul României au  participat polițiști din cadrul Bundespolizeiprasidium Potsdam  și o echipă a EUROPOL din cadrul European Migrant Smuggling Centre EMSC, iar la cele desfășurate pe teritoriul Germaniei a participat o echipă din cadrul DCCO – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Germania și Serbia.

Documentarea activității infracționale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL și SELEC.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Timișoara și B.C.C.O. Pitești și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și a beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Articolul precedentUn ciclon periculos lovește România. Ce zone vor fi afectate de furtuni violente și ploi torențiale
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET