Testele de laborator au confirmat pesta porcină în cazul animalelor care au murit în localitatea timișeană Belinț. Între timp pe fir au intrat și polițiștii, care fac verificări în legătură cu rețeaua pe care au ajuns animalele în Timiș.

Oamenii legii spun că știu deocamdată că porcii au fost aduși în Timiș din județul Bihor și că au ajuns până acum în loocalitățile Giroc, Belinț, Bârna și în Beba Veche. Polițiștii au intensificat și controalele pe drumurile naționale și județene pentru a-i verifica pe cei care transportă porci, însă supraveghează și târgurile care se organizează în această perioadă.

Comerțul ilegal se poate combate prin acțiuni organizate atât de poliție cât și colaborarea cu specialiștii din cadrul DSVSA, interzicerea comercializării în târguri, oboare, dat fiind faptul că este suspendată această activitate. Vă dați seama, că cei care au vândut acești porci i-au cumpărat din zone contaminate la pret derizoriu, urmând să îi vândă mai departe și să urmărească imediat un câștig. E o anchetă în curs de desfășurare. Vedem la sfârșit, când se conturează toate faptele de natură infracțională, și se vor lua măsurile legale. Se vor organiza în continuare filtre pe principalele căi de comunicare din județ, vom continua activitățile de verificare a locurilor amenajate sau neamenajate, în special în mediul rural, unde se comercializează aceste animale și continuăm informarea populației cu privire la pericolele la care se poate expune… Riscă pedeapsa cu închisoarea pentru ca au pus în pericol siguranța populației. S-a constituit un dosar penal și se fac cercetări. Din câte am eu cunostință sunt 2 persoane cercetate, dar ancheta este în desfășurare„, a declarat comisarul șef Aurel Scornea, adjunctul șefului Inspectoratului Județean de Poliție Timiș.

În Timiș au murit 25 de porci din cauza peste porcine africane, iar în zona Beșlinț, unde a fost confirmată existnța bolii echipele DSVSA au făcut si dezinfectia atât în adăpostul în care au stat animalele, cât și în autovehicolul cu care acestea au fost transportate. De asemenea a fost instituită o interdicție de vânzare a porcilor pentru următoarele 40 de zile pe o zonă de 3 kilometri de jur-imprejurul localității.

Pe un alt perimetru, care cuprinde 19 comune din jurul Belințului, a fost instituită o interdicție de 30 de zile.

Facem un apel foarte strâns către toți crescătorii de porcine să respecte legislația privind circulația acestora, să apeleze la medicii veterinari pentru orice act de comerț, orice vânzare sau cumpărare se poate face numai pe porci crotaliați, cu acele crotalii galbene, cu număr matricol, iar transporturile trebuie sa fie însoțite obligatoriu de formulare de mișcare emise de medicii veterinari din circumscripții. Pentru orice situație deosebită, orice suspiciune de boală, la porcine și la animale în general îi rog să anunțe imediat medicul veterinar de circumscripție sau, după caz, DSVSA sau medicul veterinar oficial pe care îl avem în teritoriu. Este un mijloc care poate să ne ferească de problemele care au apărut tocmai din nerespectarea de către anumite persoane a acestor lucruri, prin comerț la negru, prin cumpărări de animale din zone infectate de boala și aducerea lor la câteva sute de kilometri până în Timiș, unde i-au vândut tot la negru unor cetățeni„, a declarat Adrian Popa, director executiv Direcției Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentelor Timiș.

În zilele viitoare în Timiș ar putea ajunge și ministrul agriculturii, Petre Daea pentru a analiza situația alături de autorități.

Articolul precedentGripa a mai făcut două victime în Timiș
Articolul următorFlăcări înalte la mansarda unui bloc din Timișoara. VIDEO